Det er tid at så tomater, chili, snackpeber, sommerblomster og hvad du ellers har lyst til.

Fordelen ved at så nu og inden døre er, at planterne får et forspring, fordi du begynder sæsonen med ”rigtige” planter i drivhuset og i haven i stedet for at begynde med frø. Alt andet lige får du altså en tidligere høst af buketter eller spiselige ting.

Læs også: Tulipaner der kommer igen år efter år

Vil du selv fremstille de potter du sår i?

Så er her en let metode. Begynd med at købe dig en Potmaker og en avis. Potmakeren køber du i din lokale planteskole, og du får hurtigt tjent pengene ind igen, fordi du sparer mange penge ved ikke at købe plastpotter, tørvepotter og lignende. Dine hjemmelavede papirpotter har den store fordel, at du blot planter hele planten med potte og det hele ud i haven, når den tid kommer. På den måde forstyrrer du ikke planternes rødder, som når du skiller en flok småplanter ad – én for én inden udplantningen. Med papirpotter er det hver plante i sin potte. Og papiret nedbrydes hurtigt, hvorefter rødderne vokser videre ud i havejorden.

Trin 1 Riv avissiden i baner, der måler ca. 10 x 30 cm. Rul Potmakeren ind i en bane.

Trin 1
Riv avissiden i baner, der måler ca. 10 x 30 cm. Rul Potmakeren ind i en bane.

Trin 2 Fold papiret i bunden ligesom man gør ved gaveindpakning.

Trin 2
Fold papiret i bunden ligesom man gør ved gaveindpakning.

Trin 3 Sæt bunden i underdelen af Potmakeren, tryk og drej rundt

Trin 3
Sæt bunden i underdelen af Potmakeren, tryk og drej rundt

Trin 4 Papirpotten er nu færdig og skal blot tages af Potmakeren.

Trin 4
Papirpotten er nu færdig og skal blot tages af Potmakeren.

Så i vindueskarmen

Du kan så i renvaskede mælkekartoner, plastbakker eller i fine celleopdelte såbakker med klart plastlåg, der fungerer som et lille drivhus. Det er bare et valg du gør – frøene er ligeglade. Blot du husker at så i en let fugtig jord, dække med et tyndt lag jord eller sand og stille hele molevitten ind i en plastpose/sætte plastlåget på. Den sidste handling betyder, at jorden forbliver fugtig – og det er netop, hvad frøene har brug for, så de kan spire ensartet. Mens frøene spirer skal de stå ved 18-20 grader i et lyst vindue – men uden at solen rammer dem direkte. Når de små spirer er fremme, fjernes låget/plastposen og planterne stilles lidt køligere, men stadig med så meget lys som muligt. Prikles* over til en ny kasse eller ud i potter, når de begynder at stå tæt.

såning, tomat,frø006_redigeret

Genbrug plastbakker fra tomater – de er velegnede at så nye tomater i. Låget lukkes hen over, når frøene er sået, og det hele fungerer som et lille drivhus.

 Ny så- og priklejord i butikkerne

Når man sår inde, er det vigtigst at bruge en jord, der kun er svagt gødet, fordi gødning let svider de nye rødder på kimplanterne*. Denne jord kaldes en så- og priklejord og købes i poser i planteskolen. Der findes så- og priklejord, der er beregnet til økologisk dyrkning og, som derfor er velegnet til både blomster og køkkenurter

Læs også: Dahlia for begyndere

*Den lille haveordbog

Kimplanter: De nye planter, der spirer frem af frø. Det første hold blade, der viser sig, kaldes kimblade. De ser ofte anderledes ud end de senere blade. Kimblade svinder ind og falder af, når de blivende blade bryder frem.

Prikles, prikling og prikleplanter: Når kimplanterne er blevet større, får andet hold blade og begynder at stå skulder ved skulder i såbakken, skal de prikles. Det betyder, at hver plante forsigtigt ”graves” op af såjorden. Stik f.eks. en ispind, ind under roden og løft op. Derefter plantes prikleplanten over i en anden beholder – det kunne være en potte af papir, plast eller tørv – og får derved bedre plads til at udvikle sig. Jorden skal stadig være svagt gødet. Brug derfor så- og priklejord.

Tekst  Laila Sølager, Home & Garden

Foto  Laila Sølager, Home & Garden