Børn elsker, når de kan se karse vokse op af en tot vat, men det behøver ikke stoppe der. Tag børnene med i drivhuset og gør det til et familieprojekt.

Når forårssolen rammer os, står de fleste haveejere klar i startboksen og kan næsten ikke vente med at stikke skovlen i jorden og så de første blomster.

Også drivhuset lokker, og det er et oplagt familieprojekt at få børnene med til at få frøene til at spire, plante dem ud og til sidst spise løs af hjemmedyrkede tomater, agurker og græskar.

I drivhuset har du chancen for at forklare ungerne lidt om den mad, vi jo ellers bare køber i supermarkedet. Her kan du gøre emner som økosystemer, beplantning og mad spændende i stedet for skolemesteragtigt.

Samtidig kan selv helt små børn faktisk være en god hjælp i drivhuset – og så er det jo hyggeligt at lave ting sammen, som både børn og voksne synes er sjovt.

Læs også: Kysser delfiner med en bismag af fisk

Forårsklargøring

Du har formentlig allerede gjort drivhuset forårsrent, men hvis du ikke har gjort det, er det nu du skal finde sæbe og spand frem.

Drivhuset skal ryddes for de gamle, døde planter og være så tomt som muligt, før du går i gang med nye projekter. Fastboende planter skal renses ved at fjerne døde blade og eventuelt fjerne skjoldlus på vinen.

Når det er gjort, skal der fejes og pudses vinduer, og her kan de små sagtens hjælpe til. Find en kost og en spand i børnestørrelse, så vil de mindste elske at gøre rent sammen med de voksne.

Smag på verden

Når drivhuset er blevet lækkert og indbydende, er det tid til at gå i gang med det, som børnene synes er rigtigt sjovt: Der skal plantes.

Hvis du har været ude i god tid, har du allerede haft frø til forspiring i vindueskarmen, og ungerne har været med til at se de første små skud spire frem af mulden.

De små spirer skal nu ud i drivhuset, og hvis det skal være et rigtigt familieprojekt, bør du indrette det, så ungerne kan få lov at gå og plukke, smage, røre og opdage. Stil planterne med god afstand, så der er plads til, at børn kan komme rundt uden at vælte det hele.

Smukt drivhus med tomater i haven

Lad børnene blive inspireret

Når du skal vælge planter, så tag ungerne med på planteskolen, så de er med i hele processen. Og vælg planter som de har lyst til at smage på – for eksempel små tomater, peberfrugter og skoleagurker.

Agurkerne er supergode til madpakken, og så kommer der rigtig mange af dem. Specielt de små cherrytomater er dejlige for børn at gå og hapse af, og de fleste børn kan også godt lide rå peberfrugter.

Du kan også sagtens plante nogle jordbær i drivhuset. De trives fint i krukker, de er nemme at få til at vokse – og der kommer nye bær hele tiden. De smager jo vidunderligt, og når de vokser i drivhuset, kan du nyde dem tidligt på sommeren.

Krydderurter er også et sikkert hit. De er nemme at plukke, og børnene bliver vænnet til at smage på ting, som de måske ikke vil spise, hvis du bare putter dem i maden.

Meloner og græskar er også sjove for børn, men kræver meget plads.

Læs også: Flydende luksus på flodbådsferie i Frankrig

Voksen-ting er sjove

De fleste børn synes, at det er en fest, når de kan få lov til at gøre ”voksne” ting sammen med mor og far, og bare det at få lov til at bruge vandslangen kan være lokkemad nok.

Men skal der mere til, så har de fleste havecentre udstyr i børnestørrelse, så både rive, skovl, vandkande og hakke ligger godt i børnehænder.

Faktisk kan du også gøre opbindingen af tomater og agurker børnevenlig. Man kan nemlig købe små opbindingsfigurer i sjove farver og former, som sætter lidt kulør på planterne. De kan købes på planteskolen, men nogle gange er de også på tilbud i supermarkederne.

Giv dine børn en god oplevelse i naturen

Lad dem se planter spire, vokse og gro – og ikke mindst: Lad dem smage på verden. Når man har passet og plejet sine planter i månedsvis, kommer belønningen – og der er ikke noget bedre end at spise det, man selv har dyrket.

Læs også: Gør støvsugningen til en leg

Tekst  Jette Damgaard

Foto  Jette Damgaard & Getty Images