Vi giver dig her 10 gode råd til hvordan du undgår sygdomme i drivhuset

  1. Der er ingen vej udenom. Hvis du skal undgå larver, svampe, lus og andre skadedyr i dit drivhus, må du begynde med en grundig rengøring. Alt alt lige fra vinduer til potter vaskes af både indvendigt og udvendigt.
  2. Når rengøringen er klaret, er det tid til at kigge nærmere på det grønne. De fleste sygdomme og skadedyr kommer nemlig ind i drivhuset sammen med planter, du har købt eller fået.
  3. Når først du har fået skadedyrene ind, kan du hjælpe skadedyrenes fjender på vej. Den billigste metode er, selv at samle nyttedyrene i haven, men det kan jo godt tage tid at samle eksempelvis nok mariehøns til at bekæmpe bladlusene. Derfor kan det være en god idé at købe sig til nyttedyrene.
  4. Hvis først skadedyrene er kommet indenfor, skal du fjerne de stærkt angrebne planter eller de plantedele, som ikke har chance for at overleve. Spul derefter planterne med vand eller sprøjt med insektsæbe.
  5. Mange drivhusejere vil gerne bruge gødning, så planterne bliver store og stærke. Men pas på, for det kan også blive for meget af det gode. Ved at overgødske planterne kommer der et højt niveau af kvælstof, og det stimulerer bladlusenes vækst og formering.
  6. Det bedste er naturligvis helt at undgå skadedyrene. Hvis du skal have stærke, modstandsdygtige planter, må de aldrig mangle vand omkring rødderne. Tomatplanter og agurkeplanter har f.eks. brug for op til fire liter vand i døgnet.
  7. Planterne har også brug for ilt og den rette temperatur. Bliver det varmere end 30 grader, kan planterne tage skade. Sørg derfor for jævn udluftning.
  8. Selv om planter elsker solen, kan det også blive for meget af det gode – og derfor bør du undgå, at dine planter står i direkte sol. Du kan kalke vinduerne eller hænge automatiske skyggegardiner op, der ruller for, når solen er for stærk.
  9. Et godt fif til drivhuset er at dyrke planter i krukker eller plantesække – så er du fri for at skifte jorden ud i hele drivhuset. Hvis du dyrker dine planter i den samme jord igennem flere år er risikoen for angreb af skadedyr og svampe større. Skadevolderne kan nemlig let overvintre i jorden.
  10. Og husk så at lukke døren – så slipper du for sneglene, der stortrives i den fugtige drivhusvarme. Tjek under krukkerne, hvor sneglefamilierne elsker at bo.

Skadedyr og nyttedyr

Mellus – bekæmpes med mellus-snyltehvepse

Bladlus – bekæmpes med bladlusgalmyg, bladlus-snyltehvepse og mariehøns

Læs også: Én plante kommer sjældent alene…

Svampesygdomme

Meldug – rammer ofte planter som har det lidt for varmt og tørt. Melduggen er ikke særlig køn, men normalt er den ikke specielt skadelig for planten. Du kan bekæmpe sygdommen, ved at fjerne de angrebne dele af planten. Forsøg har vist at hvidløgsekstrakt har en god virkning mod meldug.

Gråskimmel – ramme især planter i varmt og fugtigt vejr. Hvis planterne først er blevet angrebet, kan du ikke gøre så meget andet, end at fjerne det angrebne løv.

Læs også: Tips til valg af udestue, orangeri eller pavillon

Tekst  Jette Damgaard

Foto  Gettyimages