3 tips: Sådan forebygger du at dit kæledyr bliver angrebet af lopper

Regn og fugt er optimale væktsbetingelser for lopper. Forebyg mod lopper på din hund eller kat og undgå problemer i det fugtige efterår. Heldigvis er der både hjælp og gode råd at hente for alle hunde- & katteejere.

Du tjekker din hund eller din kat for lopper fordi den klør sig manisk og får dig en ubehagelig overraskelse. Den har lopper! For mange dyreejere er lopper i pelsen et fast tilbagevendende problem i familien, men du kan faktisk undgå det med en forebyggende loppebehandling.

Læs også: Ny dansk app gør det let at finde loppemarkeder og genbrug.

Hvad er lopper?

Lopper er blodsugende insekter. De har 4 forskellige stadier i deres udvikling nemlig æg, larve, puppe og voksen. Levestederne for de voksne lopper og for de øvrige stadier er helt forskellige. De voksne lopper lever på hunden eller katten, mens æg, larver og pupper lever i revner og sprækker eller nede i gulvtæppet, i de rum, hvor loppernes værtsdyr, hunden eller katten, færdes.

”Loppesæsonen begynder i foråret og bygger sig op henover sommeren, hvor den ved efteråret når sit højeste. Milde vintre uden længere perioder med frostgrader giver gode betingelser for lopperne og forværrer problemet næste år. Tendensen, at vi til stadighed oplever mildere vintre, gør at det er blevet nødvendigt at holde fokus på forebyggelse og behandling af lopper i højere grad end tidligere. De fleste, der har prøvet det, ved at hvis man først har fået et
loppeproblem inden døre, så kan det være vanskeligt at komme af med igen.” –
Anette Morgen, KSL Consulting i en pressemeddelelse.

Hvordan finder man ud af om katten eller hunden har lopper?

Et godt tegn på lopper er at din hund eller kat klør eller slikker og bider sig mere end normalt. Tjek i så fald din kat eller hund ved at stille dyret på en avis og red derefter dyrets pels igennem med en tættekam.

Hæld det, der er faldet af på avisen op på et fugtigt, hvidt stykke køkkenrulle. Hvis der viser sig rød-brune plamager på papiret, kan det være loppeekskrementer. Altså et tegn på at din hund eller kat har fået lopper.

Læs også: Alt du bør vide om en bichon havanais

Ved korrekt brug af loppemidler kan man hurtigt komme til bunds og bekæmpe et eksisterende loppeproblem.  En del hunde- eller katteejere vælger at behandle deres dyr forebyggende, hvilket betyder at der som regel ikke opstår problemer med lopper, hvis de altså behandler korrekt året rundt.

Lopper kan med fordel bekæmpes og forebygges med de udbredte spot on loppemidler, der forebygger og behandler både flåter, lus og lopper. Det mest solgte er Frontline, men der findes flere varianter at vælge i mellem.

Gode råd når du behandler:

1: Brug den dosering af loppemiddel, der passer på dyrets vægtklasse. Et loppemiddel købes i en pakke med et antal pipetter målrettet hundens/kattens vægt.

2: Et spot on middel skal påføres helt nede ved huden i nakken, hvor dyret ikke kan slikke det væk. Det er meget vigtigt, at hele pipettens indhold kommer ind på huden, og ikke lander i pelsen, for så virker midlet ikke optimalt.

Læs også: Derfor frygter vi edderkopper selv om de fleste ikke er farlige

3: Undlad at bade hunden eller katten først. Loppemidlets virkning afhænger af, at dyret har et intakt lag hudfedt, og hvis du vasker din hund eller kat med shampoo vasker du hudfedtet væk. Efter behandlingen skal du vente 48 timer før du bader dit dyr.

4: Husk at behandle alle husets kæledyr på én gang.

Tekst  Redaktionen

Foto  Pixabay