Fart-slank med et anstrøg af grønlige skæl på den åle-lignende krop og med et næb proppet med sylespidse tænder Hornfisken er en tidstypisk lækkerbisken, og selvom der er mange ben så er de grønne og nemme at få øje på. Med en kampvægt, der sjældent er over et kilo og en længde som ikke overstiger 80 centimeter, så er hornfisken til at håndtere for de fleste, og lige nu er den nem at fange. Faktisk er det nærmest svært at finde en kyst, hvor der ikke er stimer af hornfisk.

4Hornfisk

Sviiiirp, fiskestangen får et sving bagud, og så sker det, der bare ikke må ske. Malthe får et gevaldigt svirp af nabofiskerens stang, og han kaster sig til jorden. Smerterne er store, men det er også nemt at få øje på lyspunkter. For vi fisker ikke med krog, kun blink og farverige silkesnore på 5 til 10 centimer, så selvom svirpet gør ondt, så er angsten for øje og andre vitale dele ikke til stede.

Læs også: Torsk med puré og chips af jordskokker

I det hele taget er silkesnøren ideel til børn og nybegyndere. Der er ingen risiko for bundbid, for at miste blink eller for at skære sig i fingre eller andet som kan ødelægge mangen en god fisketur med krog og børn.

Blink med silkesnor er perfekt, og for entusiastiske hornfiskeøjne, er det en uimodståelig lækkerbisken at hapse sig fast. Og så er den velsmagende fisk fanget, for når først snoren har viklet sig fast i hornfiskens velcro-agtige tandsæt, så sidder den fast og det er “bare” at hive i land.

Den gule plastpose er dækket af blodstænk, fiskeskæl og en slimet galde mens Malthe fører kniven fra gat, den lille åbning der både er tarm og kønsorgan, til gæller, og mens han koncentreret trækker de lange rognsække ud, er han klar til at trække indmaden ud af fisken foran ham.

1Hornfisk

En snak om, at det at fiske også handler om, at gøre byttet klar til mad har bidt sig fast. Og selvom tiden til storebrors fodbold kan måles til en halv time, så gør han fisken færdig og kan med rette kalde sig børnefisker.
Hornfisk er en velsmagende fisk, som er så dejlig nem at fange og tilberede, og som friskfanget er det ikke længere svært, at få de yngste til at spise fisk.

For at gøre chancerne for gevinst endnu større, er det en god ide at opsøge et af disse steder:

– Stensætninger og moler med en sejlrende indenfor kastelængde.
– Starten af bælter, fjorde og andre smalle passager.
– Områder med meget strøm som er tæt på land – disse områder befinder sig ofte ved en mole, og steder hvor kysten “knækker”

Læs også: Klatretur i et mandeltræ

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, Børneferie.dk

Foto  Martin Hoffmann Kønig