Danmarks ældste træ står i Jægerspris

Danmarks ældste træ befinder sig i Jægerspris Nordskov

Den er ikke lige til at finde, men hvis man anstrenger sig, så er Jægerspris Nordskov det helt rigtige sted at få historieundervisning.

Den gemmer sig godt, grenene er krogede, porøse og skal have hjælp fra høje krykker, men sådan må det vel være når man er omtrent 2000 år gammel.

Læs også: Brug sommeren på at lege med brænde

 

Jægerspris Nordskov er et ypperligt sted at få historieundervisning af en af de bedste, Kongeegen. Et ældgammelt træ, Danmarks ældste, der er tæt på at opgive ævred, men som i sin natur og historie bærer en ærefrygt og en mulighed for at lære en del af danmarkshistorien som normalt hører hjemme i støvede bøger.

Nu kan det knap stå, men kunne konge-egen tale, så ville vi ryge lige lukt tilbage til de danske kongers første medlemmer, vi taler Gorm Den Gamle, Svend Tveskæg og Harald Blåtand, vi taler et træ, der allerede var mørnet da Christian den 4 i 1600-tallet begyndte at samle egekævler i Hornsved, som Jægerspris Nordskov hed engang.

Danmarks ældste træ er en kongeeg

Egentlig ikke særlig højt, kun 17 meter høj, til gengæld er den tyk, 14 meter i omkreds, og en skrøne vil vide, at Frederik den 7 og hans elskede grevinde Danner kunne være i træet, til hest.

En regnfuld efterårseftermiddag i skoven er et af de bedste lærerværelser man kan få, og turen derud er i sig selv en fabelagtig anledning til at blive væk på den hyggelige måde, for Jægerspris Nordskov er med al tydelighed en af de mest velholdte skove i Danmark.

Udover majestæten, Kongeegen, bor også Storkeegen, en årsunge med kun 800 år på bagen og Snoegen med sine 600 år, i skoven, og parkerer man ved skovens kirke er der mulighed for at få en fantastisk vandretur gennem birkebevoksninger, der fører tankerne hen på svenske skovlysninger, skovens højeste punkt, Frederikshøj, hvor man kan nyde en pause i Kong Frederik den 7s jagtpavillon fra 1857.

Læs også: Haven er ikke et helle for hjernen

Det krogede træ giver snart fortabt

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

Foto  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk