Den store forårsrengøring i haven går ud over dyrene

Det er om foråret, at dyrene yngler i haven. Så pas på dem, når riven kommer frem og du går i gang med den store forårsrengøring.

Det lunefulde aprilvejr kan i sine bedste stunder lokke de fleste i haven. Ved den mindste solstråle står vi klar med hækkesaks, rive og havehandsker. Men før du farer for hårdt frem, så stop et øjeblik og tænk på dyrene.

Det allerbedste råd er faktisk: Lad være med at gå i haven lige nu, for så får dyrene fred til at yngle. Vent til efter sankthans, hvor fugleungerne har forladt reden, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

Men når hækken gror vildt, og græsset står knæhøjt, er det nok de færreste, der vil følge det råd. Det næstbedste råd er derfor at se dig godt for, inden du går i gang.

Kig godt efter om der er reder med æg eller unger i den tætte hæk. Brug en almindelig hækkesaks, for den larmer mindre og giver dig et bedre overblik over eventuelle fuglereder, mens du klipper hækken. Og hvis du nøjes med at klippe hækken forsigtigt på overfladen, så undgår du at blotlægge fuglerederne til glæde for sultne skader og katte.

Læs også: De første glimt af forår

Pas på pindsvin og egern Når kompostbunken eller bladbunken skal fjernes, kan du også komme til at forstyrre dyrene. For pindsvin løber ikke deres vej, når der bliver rodet i bunken, og derfor risikerer du at få et spiddet pindsvin med ud.

Kig også godt efter, når du river i tæt bevoksning, som er svær at overskue, for her kan der både gemme sig pindsvinereder og jordrugende fugle.

En anden dræbermaskine er motorplæneklipperen i nærheden af højt græs, og det gode råd er at lede området godt igennem, inden du klipper græsset.

Eller endnu bedre: Vent med det grove arbejde, til fuglene er færdige med at yngle i juli.

Endelig bør du overveje at vente med at fælde de høje graner til efteråret. Ellers risikerer egernets unger at få en dødelig lufttur.

Indret haven til dyr

En have myldrer af liv, og du kan sagtens pleje dyrelivet, uden at det går ud over havens udseende. Og hvis du tiltrækker de rigtige dyr, kan de være nyttige.

Pindsvin og spidsmus lever for eksempel af insekter, orme, bænkebidere og biller. Fugle snupper snegle, bladlus og larver.

Du kan for eksempel plante træer og buske, der har bær til fuglene og sætte redekasser op. Du kan også vælge at gøre plads i haven til lidt højt græs og kvasbunker, hvor der er gemmesteder til reder og ikke mindst grene til selve reden.

Læs også: Syvkål i dag og dengang

En gammel træstamme, der får lov at forfalde i fred, og vilde blomster trækker også mange insekter til. En god ide er også at indrette haven, så der er både sol, skygge, tørre og fugtige steder, for det tiltrækker dyrene. Flere etager er også godt, så tænk over at vælge buske, træer og stauder i forskellige højder.

Og hvis du nu har bestemt dig for at indrette haven, så den bliver dyrevenlig, så sæt et foderhus op, så du kan iagttage fuglene fra huset. Hvis du sætter det på en glat stolpe, forhindrer du katte og ræve i at kravle op til fuglene.

Endelig kan du vælge planter, som nytteinsekterne er vilde med. Det er for eksempel kællingetand, timian, morgenfrue, dild og honningurt. Sæt planterne i nærheden af prydplanter og afgrøder, der tit bliver angrebet af bladlus – så holder haven sig selv, og du slipper for at bruge sprøjtegift.

Læs også: Flere tegn på forår

Tekst  Jette Damgaard

Foto  Gettyimages