Solsorte må ligge på top 10 af de havefugle, vi elsker højest

Når vi hører dens karakteristiske sang, vælter følelser af forår og løfter om solskin og den kommende havesæson frem i os. Du kan selv gøre en del, for at gøre din have til et paradis for solsorten, og nu er et rigtig godt tidspunkt at sætte i gang.

Godt nok er den Danmarks mest almindelige fugl, men vi kan stadig ikke få nok af den. Heldigvis yngler de gerne i beboede områder og holder sig gladeligt på jorden, hvor den hopper rundt og lytter efter insekter, til vores fulde udsyn og fornøjelse.

Læs også: Flere tegn på forår

 

Den lille hjælper i haven

Solsorten lever af insekter, snegle og regnorme og kan derfor være en lille hjælper i haven. Desuden spiser den med stor fornøjelse både bær og frugter, som den foretrækker at få serveret på jorden. På foderbrættet spiser den alle former for krummer og også gerne kogt ris eller kartofler.

Skal det være rigtig lækkert, kan du fryse næsten alle former for bær i efteråret, og så lægge dem ud lidt efter lidt hen over vinteren. Hasselnødder og havregryn er også favoritter på menuen. På denne måde kommer solsorten til at elske din have højt.

 

Solsort

Behov for flere proteiner

Når foråret nærmer sig begynder solsortene at få behov for flere proteiner, så de kan lægge æg i starten af marts. Her kan du f.eks. fodre dem med melorme eller hjælpe dem på vej ned til insekterne ved at fjerne sneen (hvis den altså er der) fra et stykke af græsplænen – så kan solsorten selv finde de insekter, der måtte være. Husk dog altid at trappe langsomt ned, når du slutter fodringen – et pludseligt stop kan give solsorten problemer, hvis den er vant til regelmæssig fodring fra dig.

Solsortepar laver gerne reder i hække, buske og krat, så vil du have fornøjelsen af unger, kan du give dem gode forhold til redebyggeri ved at tænke det ind i havens design.

Fodrer du regelmæssigt og med den rigtige slags mad, kan du opleve, at solsorten bliver mere tamme og opholder sig tættere på dig. Faktisk kan fuglen også finde på at efterligne lyden af din ringetone eller et stykke musik, du spiller.

Skriv gerne til [email protected] og fortæl os om dine oplevelser med solsorte i haven.

Læs også: Kræser for fuglemaver

Tekst  Gitte Højbjerg

Foto  Morguefile.com