Faxe Kalkbrud er en enestående naturoplevelse

Numserne i vejret for fortiden

Et forstenet koralhav med tydelige tegn fra krokodiller, hajer, snegle og endda en enkelt skildpadde. Faxe Kalkbrud er en enestående naturoplevelse, og så er det ganske gratis.

Melodiøst synger jern mod kalk og flint sig ind i ørerne, mens numser i øjenhøjde fanger blikket. Regnfulde skyer driver bæres dovent videre af termiske vinde. Jagten er gået ind, men det er den, der klares med hammer, mejsel, plasticpose og en gedigen frokost.

Vi spejder ud over det kridhvide landskab i Danmarks største menneskeskabte hul, Faxe Kalkbrud. Et af rådene fra vores guide fra Geomuseum Faxe skal nu tages i brug: Gå efter maskinerne.

Elefantstore holder de gule gravemaskiner, som vidner om, at kalkbruddet stadig er en arbejdsplads, men også om, at her er noget at komme efter. For hvor der er maskiner er der gravet, og så er porten åbnet på vid kamp til fortiden. I weekender og udenfor arbejdstid er der ikke de store hensyn at tage, så det er bare at gå i gang med at grave efter fortiden.

Kalkførst

Hvidstøvede borer vores fingre sig ind i siderne på det over 40 meter dybe hul, som vi befinder os i. Omkring os er der kridhvidt så langt øjet rækker, og kun de andre lige så ivrige familier, der står bøjet over kalksten med numserne i vejret, bryder det sydeuropæiske udtryk.

Forsigtigt skubber otte-årige Malthe de første forstenede koraller frem. Værsgo, en direkte port tilbage i tiden. For 63 mio. år siden var her et over 100 meter dybtvandskoralrev, med hajer, fire meter lange og skællede krokodiller og 500 andre dyrearter. Siden har sporene ligget i dvale. Nærmest andægtigt pakker han sine skatte sammen, – her er fossil-garanti.

Læs også: Leg i høet hitter

Ting at huske til en tur i kalkbruddet

  • En madpakke, som er nem at have med at gøre, når der er kalk og jord på hænderne.
  • Handsker med plastic i håndfladerne, for man graver meget med hænderne.
  • Hammer og mejsel, ellers kan de lejes for 10 kroner per sæt på Geomuseet, hvor der også er mulighed for en biograftur efter fossiljagten.
  • Drikkevarer.
  • Om sommeren solhat, solbriller og solcreme, og om efteråret og vinteren en lun trøje, vanter og en hue, for temperaturen kan svinge voldsomt.
  • Et hæfte om fossilerne
  • Gerne en avis, en plastickasse eller poser til de mange fossil-fund, som skal bringes hjem.
  • Hvis man kommer i hverdagene, så gå efter arbejdsmaskinerne. Husk, at Fakse Kalkbrud er en arbejdsplads, så de arbejdende biler har fortrinsret. I weekenden skal man se efter, hvor de store arbejdsbiler holder parkeret. Det er sædvanligvis i det område, der senest er gravet, og det giver porøse områder, der er nemme at søge og grave i. Men tag Jer i agt for store løse kalksten, der kan vælte ned fra skrænterne.

Til gengæld er der på hverdage, god mening i at få en af museets guider med sig rundt. Det koster 70 kroner for voksne og 35 for børn over seks år, yngre er gratis.

Læs også: Strandtur med spøgelsesbonus

Kalkforside

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

Foto  Martin Hoffmann Kønig

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.