Det spæde forår er godt til jagt efter rådyrenes gevirkast, og lykkedes det ikke at finde dem, så kan de købes.

I Danmark lever der omkring 500.000 rådyr, og fra oktober til januar, og igen fra marts, når råbukkene kaster deres gevirer, som også kaldes opsatser, er der muligheder for, at man kan finde gevirer liggende i skovbunden, og særligt den del af skovbunden, som ligger uden for de mest betrådte stier, er attraktive. Går man i statsskov, så er der ingen problemer med at gå uden for stierne, men i private skove må man kun færdes på stierne.

Prøv at se om I kan finde og følge hjortenes veksler, som er de stier hjorten går på. Se efter steder, hvor der er tæt krat, eller hvor vekslen passerer en grøft, for her er de bedste muligheder for at hjortene har tabt deres gevirer.

Gevir1_1200x1500

Ifølge Franz Holmberg, der er naturvejleder i Dansk Jægerforbund, så giver det bedst mening, at gemme gevirjagten til marts.

– Det er svært at finde gevirer, for det er de små gevirer, som råvildtet kaster først på året, og dem sælger jægerne typisk på internettet, hvor de kan få en god pris for dem. Måske kan man finde en håndfuld i en 40 hektar stor skov, og det svarer til, at man skal lede på otte fodboldbaner for at finde en opsats, siger han til Borneferie.dk og fortsætter:

– Det som samlerne gør, er at de opsætter et foderhus med et gitter over, så der ligger meget teknik i at gå på gevirjagt, men man kan være heldig, hvis man går i grantykninger, hvor dyrene støder imod træerne. Chancen for at få et gevir er dog meget større i marts måned, hvor kronvildtet kaster, så kan man for eksempel finde dem i Dyrehaven, hvor man selvfølgelig ikke bare må tage dem, men man kan købe dem af Naturstyrelsen, og man kan måske i den lokale jægerforening lave en aftale med nogle jægere, der ikke vil bruge dem til egne opsatser.

Naturvejlederen anbefaler også, at man tager kontakt til et lokalt naturcenter, for eksempel Naturcenter Amager, hvor man kan købe gevirer, som man så kan forvandle til de flotteste smykker, amuletter eller tørklæde holder.

Gevir2_1200x1500

Og når geviret først er i hus, så er der mange muligheder for at bore, slibe og pudse til smykker, tørklædeholder eller bare en hjemmelavet amulet.

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

Foto  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk