Myrer er spændende insekter, der er sjove at observere i skoven

Det slår sjældent fejl, når man opsøger et af skovens lune steder, så er det muligt at bruge tid på at studere de flittige myrer.

De er små, men når de er mange, så virker de store, og de bider, hvis man sætter sig på dem eller i nærheden af deres hjem. Det er myrerne, de små lynhurtige seksbenede insekter, som vi ikke bruger meget tid på at tænke over i hverdagen. Men når turen går i skoven, så er det en rigtig god anledning til at stoppe op, og nyde de flittige dyrs imponerende liv.

Læs også: Find et gevir i skovbunden

 

De laver sindrige systemer

Grannåle, der ved første øjekast ligger hulter til bulter, udgør i virkeligheden et sindrigt system, hvor hver enkelt grannål er lagt efter en nøje udtænkt plan, så de lukker myretuen og sikrer, at regnen ikke løber ind i tuen, som skal holdes tør og varm.

Op til halvanden meter i højden, og hvad vi sjældent får at se, også en meter under jorden, er dette imponerende hjem for millioner af røde skovmyrer. 100.000 myrer anslås indbyggertallet at være for en gennemsnitlig myretue, og tag ikke fejl. De har et effektivt våben i deres myresyre, som for små dyr kan være en livsfarlig gift.

Pluk en blå blomst i skovbunden, og prøv så at stikke den helt hen til en myretue. Så vil du opleve, hvordan de arbejdermyrer, der vogter tuen vil sprøjte myresyre efter blomsten, og du vil se at blomsten vil ændre farve.

Når man sådan begynder at tænke lidt over, hvilke fantasiske dyr, der er tale om, så forvandles den anonyme myretue til et af naturens mest interessante ”biograf”oplevelser, som både voksne og børn kan bruge lang tid på at tænke over og tale om.

Læs også: 10 planter der holder myggen væk

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, borneferie.dk

Foto  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk