Frodigt og frugtbart med bier i haven

Brumbasser og bier i haven er helt uundværlige små hjælpere

Specielt når blandt andet havens frugttræer og bedene i køkkenhaven skal bestøves – og de er samtidig nødvendige for at sikre en mangfoldig natur. Vores haveskribent Signe Goldmann fortæller her om bi-havens lyksaligheder.

Efteråret er et rigtig godt tidspunkt at plante nye stauder og buske på samt at overveje, hvordan haven skal tage sig ud til næste år – og for mig handler en del af overvejelserne også om, hvordan jeg kan gøre min have mere bi-venlig. De små summende bier og brummende brumbasser er ikke bare velkomne, men også yderst værdsatte små hjælpere i min have, når de flyver rundt og bringer pollen med sig fra blomst til blomst.

Skønne bier i haven

Det er blandt andet takket være dem, at tomatplanterne har bugnet i drivhuset, og at jeg har kunnet sætte tænderne i masser af søde bær og frugter hen over sommeren.

Tidligere har jeg ikke tænkt så meget over, at jeg skulle gøre noget særligt for dem, for de var der jo bare, men med mere og mere fokus på, hvor trængte bierne er blevet, og at det ikke kun handler om honningbierne, men i mindst lige så høj grad om de omkring 230 forskellige arter af vilde bier, så er jeg også selv blevet meget mere opmærksom på, hvad jeg kan gøre i min have.

Læs også: Dejlige Dahlia

 

Blomster fra tidligt forår til efterår

Det er egentlig ikke, fordi jeg gør tingene meget anderledes, end jeg altid har gjort. Jeg har aldrig rigtig brudt mig om tanken om at gå rundt og sprøjte med gift i min have, så på det område har det ikke været noget stort offer at lave en bi-venlig have.

Når jeg køber forårsløg til haven her i sensommeren og efteråret, har de tidlige blomster som fx de botaniske krokus altid stået højt på ønskelisten, fordi jeg ved, hvilken nærmest euforisk glæde de spreder, når de som nogle af de første folder blomsterne ud efter en lang og gold vinter. Af samme grund har jeg også plantet en del juleroser og påskeklokker, der kan sprede blomsterglæde i det helt tidlige forår.

At de så samtidig er til stor gavn for de første søvnige bier og brumbasser, der tumler rundt mellem dem for at fylde de sultne maver, gør kun glæden større.

Krokus med bier i

Jeg har også af helt egoistiske grunde sørget for at plante en del forskellige blomster for at sikre, at der var noget smukt at kigge på gennem hele sæsonen. Det sikrer samtidig, at der er masser af blomster, hvor bierne kan finde nektar og pollen lige fra det tidlige forår til langt ud på efteråret.

Honningbierne kan gemme depoter af mad i deres bo, men andre bier og brumbasser er afhængige af, at der hele tiden er nye blomster, de kan forsyne sig hos. Hvis man kun har fyldte roser og intet andet i sine bede, så skal man overveje at plante noget mere alsidigt og bi-venligt, hvis man vil hjælpe de små bevingede arbejdere lidt på vej.

Læs også: Få succes med orkideer

Plads til både bier og børneleg

Selvom man har legende børn i haven, behøver man ikke at være nervøs for at gøre sin have mere tiltrækkende for bier, for i modsætning til hvepse er det utrolig sjældent, at bier stikker – og det er typisk, hvis man kommer til at klemme dem eller træde på dem. De vilde bier er desuden eneboere, så de har ikke som honningbierne et fælles bo, som de har brug for at passe på. Og mens hvepsene kan være ubehageligt nærgående, når man har saftevand og søde sager med i haven, så har bierne i stedet travlt med at samle pollen og nektar i blomsterbedene.

Bi der dykker ned i mælkebøtte

Hvis man har mange blomster i sin græsplæne (fx kløver og mælkebøtter), vil bierne selvfølgelig også komme og besøge dem, og der vil derfor være en risiko for, at man kan komme til at træde på dem og blive stukket. Har man børn, der render rundt på bare tæer i græsset, kan det derfor være en god idé at slå græsplænen i legeområdet ofte og fjerne mælkebøtter mm.

I stedet kan man sørge for, at der er masser af blomster til bierne i bedene og andre steder, hvor der ikke tumles rundt på bare tæer.

Læs også: Blomster i krukker

Bi der hugger sig i en kugletidsel

Boliger til de vilde bier

Mange af de vilde bier bor i huller i træer eller i jorden. En lille bunke sandet jord eller grus i et fredeligt solrigt hjørne af haven kan derfor være til stor gavn.

Det er også en god idé at lade de visne blomsterstængler stå vinteren over eller klippe dem af og samle dem i et hjørne i stedet for at køre dem igennem kompostkværnen eller smide dem ud. De kan bruges til overvintring for nogle af bierne.

Man kan også lave et dekorativt insekthotel til dem med fx tagrør, hule grene eller et stykke træ, der er boret huller i – men man skal sørge, for at hullet er lukket i den ene ende.

Et enkelt bi-hotel

Et meget enkelt bi-hotel kræver blot en træklods, en boremaskine og en lille håndfuld bor på mellem 2 og 10 mm (forskellige bier har brug for forskellige størrelse huller – de fleste i mellemstørrelsen). Bor huller i træklodsen på tværs af årerne uden at bore hele vejen igennem, og brug gerne lidt sandpapir til at fjerne eventuelle splinter omkring hullerne, så bierne ikke river deres vinger.

Hæng hotellet op på en solrig plads på fx et plankeværk eller på husgavlen – og giv gerne klodsen et lille tag eller udhæng, så det ikke regner ind.

For mig er lyden af summende bier også lyden af sommer. Og lige så glad jeg bliver, når den første krokus springer ud, ligeså glad bliver jeg, når den første fortumlede brumbasse kommer forbi for at besøge den. Og så er de i øvrigt utrolig fotogene, hvilket jeg som fotograf også sætter stor pris på.

Læs også: Lime i krukker

Sensommer bier

Tekst  Signe Goldmann

Foto  Signe Goldmann