Et par høstede marker, en skøn fugle-sø og en tidlig morgenstund, giver fabelagtige muligheder for at få en naturoplevelse ud over det sædvanlige.

Klokken er næsten 8, solen står endelig højt på himlen, men luften er noget nær sort-stribet. Skræppende og nærmest dansende i flok kommer gæssene over vores hoveder. Vi står på en bakke med en herlig udsigt over Selsø, der er Hornsherreds største fuglereservat. Med bøjede nakker, beundrende blikke og næsten åndeløst begejstrede nyder vi, hvad naturen deler med os.

En himmelfuld omgang gæs, – og det kræver egentlig ikke mere end at stå tidligt op, og tage ud, hvor fuglene kan lide at være. I tusindtal flyver gæssene mod det samme mål. Som fabriksarbejdere, der kaldes til dagens dont af fabriksfløjtens monotone lyd, drages de af det snadrende helle.

Læs også: Æbler og hindbær krydret med kage

Gæs1[1]

Ifølge skovfoged Palle Graubæk, fra Naturstyrelsen Vestsjælland, er der tale om et massivt indblik i gæssenes morgenritual.

“Gæssene har været ude og fouragere fra tidlig morgen på nogle af de nærliggende kornmarker, de flyver til Selsø for at raste der dagen igennem, og i aften flyver de ud igen og går på markerne et par timer, hvor de æder spildkorn. Det korn som falder af aksene når der høstes. Når det bliver mørkt, flyver de tilbage til søen igen, hvor de overnatter,” siger han og fortsætter:

“Så gentager det samme mønster sig igen i morgen og indtil markerne rundt omkring er afhøstede og efterfølgende sået til igen. Det er typisk gæs fra lokalområdets mange små moser, som samler sig her i sensommeren ved større søer, hvor der er fred. Det er først senere på året, at der for alvor kommer gæs ned oppe nordfra. Man kan opleve det samme på Hovvig, i Odsherred, hvor der i øjeblikket er 1200-1500 gæs, der har samme rytme. Ud for at æde om morgen, hjem for at hvile om dagen, ud for at æde sidst på dagen, hjem for at sove om natten.

Læs også: Sjove påskekager

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.

Tekst  Martin Hoffman Kønig, Borneferie.dk

Foto  Martin Hoffmann Kønig