Den mest populære og længst savnede årstid på disse breddegrader er forår.

Uanset om vinteren har været mild eller hård, lang eller kort, gør forårslyset og -lyde noget helt særligt ved vores humør.

Men hvornår bliver det egentlig forår?

Ifølge den officielle kalender ligger foråret i marts, april og maj, men vi har alle oplevet sne i marts og frost helt ind i maj måned , så den teori holder ikke helt vand.

Forårsjævndøgn ligger den 20. Marts – her står solen lige over ækvator, og så bliver dage og nætter lige lange – faktisk over hele kloden.

Den dag vi kan for alvor mærke, at det er gået den rigtige vej med lyset. Men betyder det så, at det er forår? – ikke nødvendigvis vel?

Læs også: 7 tips til den perfekte indretning af terrassen

OK, hvor bliver det forår først så?

Geografien kan finde på at spille ind, selv i et lille land som Danmark. Kigger vi på statistikkerne, finder vi ud af at Bornholms sommer tilsyneladende starter en uge tidligere, og slutter en uge senere, end i det øvrige Danmark. Til gengæld ser det ud til at Jylland og Fyn får lidt mere vinter end os andre.

Hvad betyder forår?

DMI har forsøgt sig med en definition på forår: Forår er i den periode, hvor døgnets minimum-temperatur ligger mellem 0 og 10 grader, og hvor gennemsnitstemperaturen er stigende.

OK… den var lidt kringlet.

Apropos DMI – Hvad siger de mon om foråret i år?

For marts og april, de første forårsmåneder, indikerer prognoserne umiddelbart, at vejret bliver ret normalt for årstiden. Det kan ikke udelukkes, at der endnu kan komme enkelte perioder med koldt vejr, men der er størst sandsynlighed for mildt og fugtigt vejr. Derfor ender både marts og april med temperaturer og nedbørsmængder omkring eller lidt over normalen” 

Det lader til at vejret ikke rigtigt kan bruges til noget, når det handler om jagten på forår. I hvert fald er der ikke nogen, der tør forudsige noget konkret om forårets ankomst.

Blomstrende forår

Kan dagslyset sige mig hvornår det er forår da?

Lyset er godt at måle på – det er både forudsigeligt og stabilt. Allerede nu kan vi mærke en forskel, når vi kører til og fra jobbet – ”jo, det er vist blevet lidt lysere siden sidste weekend” – vi taler meget om det, og man aner håbet om foråret i stemmerne.

For hver dag der går i øjeblikket får vi 3 ½ minut mere dagslys. – på nuværende tidspunkt har vi allerede vundet 2 timer, og fra nu af går det endnu hurtigere – vi går skematisk til værks:

Forøgelse +1 time +2 timer +3 timer +4 timer +5 timer Forårsjævndøgn
Dato 23. januar 7. februar 21. februar 5. marts 18. marts 20. marts
Reel dagslængde 8.04.19 9.02.49 10.04.07 11.03.27 12.03.32 12.12.48
Forøgelse +6 timer +7 timer +8 timer +9 timer +10 timer Sommersolhverv
Dato 31. marts 13. april 27. april 11. maj 29. maj 21. juni
Reel dagslængde 13.03.38 14.03.00 15.04.57 16.02.14 17.01.25 17.32.01

Det er opmuntrende læsning, men siger stadig ikke rigtigt noget om hvornår foråret kommer vel?

Naturen fortæller os når foråret kommer

Naturen er på mange måder klogere end os mennesker. Den indretter sig efter vejret og lyset. De planter, der er modige nok til at stikke hovederne frem i det tidlige forår, er også hårdføre nok til at klare en periode med frost . Naturen er langt bedre til at forudse, hvornår foråret er her, end vi nogensinde bliver.

Derfor holder vi øje med naturen

Vi søger i naturen efter de første tegn på foråret – og henrykkelsen er stor, når vi finder beviserne for, at foråret er lige om hjørnet. Vi elsker vintergækker og erantis, fordi de er det første tegn på, at vi er lige i hælene på foråret.

Vi bringer foråret ind i vores stuer på forskud. Slæber massevis af påskeliljer, perlehyacinter, krokus og primula hjem i bittesmå potter og glæder os hver eneste dag over ”det falske forår”. – indtil det rigtige forår kommer!

Forår i krukker

Endelig!

Når foråret omsider er over os og vi begynder at indrette vores terrasser til udendørs beboelse, kan vi næsten ikke vente med at fylde blomster i krukkerne, grille og sidde ude i de dejlige solskinsstråler – og utålmodigheden vokser, mens tankerne bevæger sig mod et eneste og endegyldige mål….

Hvornår bliver det sommer?

Kilde:DMI

Læs også: Så i hjemmelavede potter af papir

Forårstræer

Tekst  Gitte Højbjerg

Foto  Gitte Højbjerg