Med tre høns i haven kan en familie på fire blive selvforsynende med æg. Mød Jens Juhl, der låner høns ud til interesserede haveejere og selv har haft høns i 15 år.

På Slottet i Smørmosen er hanen konge af haven.

Kolonihavehuset med det royale navn tager årligt imod hundredevis af skolebørn og nysgerrige haveentusiaster, der lægger vejen forbi den fine besøgshave. Fra det tidlige forår er den lille parcel spækket med smukke, farverige blomster og dejlige, økologiske grønsager, og det nyder hanen og hans fem høns godt af.
“Hønsene spiser alle grønne rester og sågar osteskorper eller rester fra aftensmaden,” siger Jens Juhl, der er ejer af både hane, høns og have.
Han har haft høns i 15 år og står desuden for udlån af høns til interesserede haveejere i den lokale miljøforening Agenda 21 i Gladsaxe. Efterspørgslen er stor, og der er pt. venteliste til et stykke ind i 2017. Det forstår Jens Juhl godt. “Høns kan blive utroligt tamme og er meget populære blandt børn. Jeg mener jo, det er godt for børn at opleve, hvor maden kommer fra. Vi har da haft børnebørnene med til at slagte høns, som siden kom i suppegryden,” siger Jens Juhl.

Høns

Selvom høns ikke er kæledyr, tøver han ikke med at anbefale hønsehold til familier med børn.
“Høns er nøjsomme dyr. Man skal aldrig gå tur med dem, og deres møg er glimrende gødning i køkkenhaven. Og så lægger de altså nogle frygteligt gode æg,” siger Jens Juhl. Haven, der dyrkes økologisk, er åben for besøgende fra maj måned. Hvis du vil hilse på hanen og hans høns, skal du dog lave en aftale i forvejen – se hvordan i boksen ’Vil du vide mere nederst i artiklen’.

Læs også: Farmors hønsesalat med karry & asparges

Høns i haven – sådan gør du

Med høns i haven får du hyggelig klukken, en bæredygtig affaldskværn og dejlige æg i ét. Læs her, hvordan du er sikker på succes med de fjerede kræ.

Høns i haven

Var det noget med en hønsefræser?

Er du i tvivl om, om høns er noget for dig, er det flere steder i landet muligt at låne et par høns og et transportabelt hønsehus i en periode. I Gladsaxes lokale miljøforening Agenda 21, hvor Jens Juhl bestyrer hønseudlåningen, kan lokale låne en såkaldt hønsefræser – et lille, transportabelt hønsehus med bur, der nemt kan flyttes rundt i haven. Noget lignende er muligt hos Miljøpunkt Østerbro og i Lejre ved Roskilde. Gå på nettet og tjek mulighederne i dit nærområde ved fx at søge på “lånehøns” og “hønsefræser” sammen med navnet på din kommune.

Effektive affaldskværne

Høns er effektive – og bæredygtige – affaldskværne. Hønsene omsætter med fornøjelse alle grønne rester og sågar en rest spaghetti eller osteskorper fra husholdningen. Det mindsker madspild, og deres møg bliver til glimrende gødning til køkkenhaven. Ud over rester skal hønsene have foderpiller og frisk vand dagligt. En høne drikker cirka to deciliter om dagen.

Hønsegård

Læs også: Undgå naboens kat i din have

Krav til plads

Et gammelt legehus kan fint fungere som hønsehus. Det vigtigste er, at der er en pind, som hønsene kan sidde på, og en redekasse, hvor de kan lægge æg. 3-4 høns har nok i at dele en kvadratmeter bolig, så længe de hver har 15 centimeter pind at sidde på. De skal til gengæld have fire kvadratmeter udendørs plads hver at boltre sig på.

Er det tilladt?

Tjek din kommunes hjemmeside, inden du går i gang. For selv om det er tilladt at holde høns i alle kommuner, kan der være særlige krav. For eksempel kræver Københavns Kommune, at hønsehuset er sikret mod rotter. Undersøg også vedtægterne i din grundejerforening, som kan have vedtaget særlige regler for dit nabolag.

Pas på rotter og ræve

Et hegn på to meter eller en hønsegård overdækket med hønsenet/volierenet kan holde Mikkel Ræv ude af hønsegården. Samtidig er det nødvendigt enten af lægge fliser omkring hegnet eller grave trådnet ned under hønsegården, så ræven ikke kan grave sig ind. Det sikrer samtidig mod rotter. Rotterne tiltrækkes ikke af hønsene, men af deres foder. Sørg derfor altid for at fjerne foder og foderrester fra hønsegården, når hønsene lukkes ind for natten.

Hønsehus

300 æg om året

En høne lægger i gennemsnit 300 æg om året, og en voksen dansker spiser i snit 250 æg om året. Med tre høns i haven skulle en familie på fire med andre ord være rigeligt forsynet med friske æg. Æggene er godt emballeret fra naturens hånd og kan holde sig en måneds tid i køleskabet. Undgå at vaske æggene inden, da det forringer holdbarheden.

Vil du vide mere?

Jens Juhl og Sølva Falgren har skrevet bogen Økohøns – selvforsyning til husbehov, som kan lånes på biblioteket. Du kan læse mere om den økologiske kolonihave og få flere gode råd på www.slottet-i-smoermosen.com.

Nettet er din ven, når det gælder gode råd om hønsehold. Se blandt andet www.fjerkrae.dk, www.hønsegården.dk, www.signewenneberg.dk og www.bolius.dk.

Læs også: Lav dit eget insektbo

Æg af egen avl

Tekst  Karin Wain

Foto  Signe Goldmann, Jens Juhl m.fl.