Bier er glade for blomster, men kede af sprøjtegift. Har du en giftfri have, så har du med garanti også flere bi-besøg. Det skaber en frodigere have, og så er et biprodukt af bier penge på kistebunden.

Et biprodukt af at have bier i haven er penge på kistebunden, gode droner i luften, glade naboer og en bedre, smukkere og frodigere have.

De fleste af os har vores opsparing i huset, så det er ikke så ringe, hvis værdien er god. Vi ved, at røgfrie huse sælger bedre, men i fremtiden bliver det de giftfrie haver, der øger husets værdi. Giftfrie haver har nemlig flere plantearter og får oftere besøg af bestøvere, primært bier.

Hvis du kan overtale dine genboer i grundejerforeningen til også at slippe sprøjtepistolen og tænke haven mere mangfoldig, så sikrer I også de kommende generationer økonomisk. Bier kan ikke tåle sprøjtegift, den er bestemt ikke et kosttilskud.

Uditha Wickramanayaka

Elektroniske droner har både gode og dårlige anvendelsesmuligheder, men naturens droner, hanbierne, er udelukkende gode – og så kan de ikke stikke. De har et enkelt job, og det er at parre sig med dronningen.

Læs også: Få styr på dit brænde

Bi-venlig have

Lidt arbejde kan gøre haven bi-venlig. Måske har du allerede planter, der tiltrækker bier, eller også kan du hurtigt finde dem. Hvis du vil plante, så det virkelig er til gavn for bierne, skal der stort set være blomstring i alle sæsoner.

Det skader bestemt heller ikke vores glæde ved haven, at farverne changerer løbende. En dag med sol kan lokke bierne frem, og det er derfor af stor betydning, at der er noget at komme efter – selv i vintermånederne.

Bierne skal helst ikke på for lange flyveture, selvom de flyver flere kilometer for at finde pollen. Hvis du forsøger at plante varieret, er der størst mulighed for at opfylde biernes behov for nektar og pollen på de rette tidspunkter på året.

Der er hundrede af gode blomster, buske og træer, der er gode for bierne. Søg på nettet efter ’oversigt over biplanter’. Selv små planter som følfod og døvnælde er gode for bier og pil, blomme og mirabel er gode forårstræer. Æbletræer lider bestemt heller ikke under flere bier i haven. Velbestøvede æbler bliver større og pænere. Og hvis du en dag vil opgradere naturoplevelserne i haven og råvarerne i køkkenet, er bistader måske en idé?

Læs også: 4 fredelige hybenroser

Bee on Dandelion

Lad den summe sommeren over.

Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi har netop lanceret projektet ”Giftfri Have”. Formålet med projektet er at få flere danske haveejere til at pleje haverne uden gift. Det er godt for grundvandet og mangfoldigheden af dyr og planter i din have. Vær med på www.giftfri-have.dk

Tekst  Thomas Neumann, Danmarks Naturfredningsforening

Foto  Flickr.com