Vi har nu boet seks år i vores lille hus, og haven er et af de steder, vi bruger meget tid. De første år kørte jeg en del brugbare materialer på genbrugspladsen…  altså alt vores haveaffald:-( Men det ændrede sig for et par år siden, da jeg fandt et babypindsvin på en parkeringsplads og tog det med hjem.

Hvis pindsvinet skulle overleve vinteren, så skulle det have en kompostbunke. Så jeg byggede min første lille kompostbeholder til babypindsvinet, og det overlevede den kolde vinter. Lige siden har det holdt til i eller omkring vores have :) Og jeg har fået en masse god muld og kører ikke længere vores haveaffald væk.

Forleden mødte jeg vores pindsvin, og så tænkte jeg, at vi da gerne vil have endnu flere overvintrende pindsvin og endnu mere pottemuld. Jeg kan lige nå det… en ny permanent kompostbunke. Så jeg fandt det træ, jeg skulle bruge og gik i gang.

Læs også: Et selvbygget hus er et velbygget hus

Hvis I syntes, at snittene ser alt for flotte ud, er det fordi, jeg fik skåret dem hos min gode nabo Knud, som er gammel møbelsnedker. Han er gået på pension og har altid lyst til at hjælpe:-). Det tog godt nok en lille time at skære de par lægter, til gengæld fik jeg en lille snak med Knud om hans næste gør-det-selv-projekt.

02_Total billede af kompost

Nå, men tilbage til komposten! Jeg har brugt 4 stolper, en til hvert hjørne. Derefter har jeg monteret 80 cm lange lægter rundt om stolperne. Fronten har jeg lavet sådan, at man kan tage lægterne af og på.

03_

Jeg har brugt 2 små 2 x 2 cm x 80 cm lange pinde til at lave det spor, hvor man kan styre sine frontlægter ned. Jeg har brugt to små stokke og placeret dem parallelt med 2,5 cm mellem dem til sporet.

04_S├©m

Søm dem fast med små tynde søm så stokkene ikke flækker.

01_pind til skæld

Resten af stokkene bruger jeg til at stille imellem frontlægterne, så de får samme mellemrum som siderne.

Jeg vil fylde kompostbeholderen med et lille lag af muld i bunden efterfuldt af et lag blade og små grene og til sidst lidt halm og større grene for at holde det hele nede i komposten. Så kan det næsten ikke blive et bedre sted at bo for pindsvinene i løbet af vinteren.

Næste kompostbeholder vil jeg lave med lidt mindre mellemrum mellem lægterne, så den kan bruges til den lidt finere kompost.

Håber du er så heldig, at et pindsvin flytter ind hos dig:)

God fornøjelse her fra haven.

Læs også: Kan du bruge kompost fra genbrugspladsen i køkkenhaven?

Tekst  Joen Slyngborg Myrtue

Foto  Joen Slyngborg Myrtue