Fugle der spiser med hovedet ned ad og en laber hjemmelavet foderautomat kan give sjove timer, når havens fugle skal spise. Kulden bider ikke helt som den plejer, men derfor er havens fugle alligevel ganske glade, når vi gør det nemmere for dem at få noget at spise – og det kan lige så godt være sjovt.

En mælke- eller en juicekarton er god, den er stor og nem at holde i hånden, og med farvede tuscher er det bare at gå i gang med dekoreringen, og det er bare om at give den ”gas.”

Fuglefoderet laver vi i engangskrus, hvor vi binder en lille pind/gren fast i noget snor, som lægges ned i kruset, og de madlækre fuglesager består af rosiner, æblestykker, nødder, kerner og havregryn.

Hjemmelavede fuglekugler

Blandede fuglefrø kan også købes, og så skal det ned i krusene sammen med en blanding af smeltet fedtstof, vi bruger palmin, men der kan også bruges fedt fra flæske- eller andestegen, og det skal størkne i køleskabet nogle timer, bedst natten over.

Efter at fuglefoderet har nydt natten i køleskabet, så kan fuglekuglerne løsnes og tages ud af engangskruset, og hænges ude på grenene eller lægges i den opskårne mælkekarton. Skær gerne bunden af kartonen, for mejserne har ingen problemer med at spise med hovedet ned af.

Hjemmelavede fodreautomater

Mælke- eller juicekartoner er super gode som hjemmelavede foderautomater, og ud over sjov dekorering, som kan være både malet, farvet eller dekoreret med sten eller andet flot pynt, eventuelt en gang julepynt, og så skal der skæres skæres/klippes huller i siderne, og husk at det skal være mindst syv centimeter over bunden, så der er et rum til fuglemaden nede i.

En alternativ måde at bruge kartonen

Tegn med en sort tuschpen på kartonen, hvor der skal være åbning, helst tre styks. Man kan eventuelt sætte en siddepind i forneden. Den skal være lang nok til at gå igennem både forside og bagside, ellers falder den af, når fuglene sætter sig.

Tekst  Martin Hoffmann Kønig

Foto  Martin Hoffmann Kønig

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.