Vi viser hvordan du kan lave en uro ud af familiens små fine fund fra stranden, i skoven og alle vegne, vi bevæger os hen – de små minder, som bare må med hjem.

Hvide, blå og perlemorsglinsende muslingeskaller garneret med hullede sten, en knap og ikke mindst et stykke forvitret træ. 10-årige Malthes lommer er gemmesteder for minder. Hvorhen han færdes, ryger der lige en uundværlig sten, musling eller andet i lommen.

Læs også: Bålslik af æbler fra haven

Tingfinderkunst eller en uro fra naturen for sjov

Navnene på et af forårets sjoveste familiegøremål er flere, men meningen er den samme: vi gør samle-minder fra vejen til naturkunst til hjemmet. Ikke kun, fordi det er sjovt og endog kan se ganske flot ud, men også, fordi det er en supergod måde at lege sig frem i naturen på og en anerkendelse af børnenes frie lyst til at samle, finde og være nysgerrige.

Der er – næsten – frit slag for at samle minder i naturen. Reglen er, at man for eksempel på stranden må samle materialer til privat brug og tage det med hjem, dog kun i mindre mængder. En regel med elastik i, men som giver mening med et gammelt huskeråd om kun at tage det med, som man kan have i sin hat.

Når vi har samlet, er det tid til at finde sammen om køkkenbordet, finde roen og lave kunst, der giver minder.

Læs også: Ny kunst fra Kay Bojesen

Svævende minderækker

Start med at lægge muslingeskallerne og alle de andre gode fund på bordet – gerne på en avis, for de har det med at lave ridser – og placere dem i den rækkefølge, du gerne vil have dem til at hænge i.

Tænk over og tal om, hvor det vil se flottest ud med et hul, og marker stedet med en tusch. Lav forsigtigt huller i skallerne eller træstykkerne med et lille bor eller en kraftig nål.

Det er rigtig fint at have et par sten med huller i til at lave kunst med, og grankogler er også glimrende fyld, der tilmed tager sig godt ud svævende. Glasperler fra gemmerne eller slebet glas fra strandkanten kan noget med lys – de fanger det, kaster det rundt i rummet og giver et festligt farvespil til vores natururo.

Bind så minderækken på snor med eksempelvis fiskesnøre – som man i øvrigt ofte kan finde på stranden eller ved fjorden. Start med de ting, der skal hænge nederst, og arbejd dig opad. Lav flere minderækker, der til sidst bindes på en gren, et stykke bambus eller et vand- og sandskuret træstykke.

Du kan også lave en uro, der fylder lidt mere, ved at lægge to grene eller træstykker på tværs.

Læs også: Gibraltar – hadet af spaniere og elsket af englændere

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, borneferie.dk

Foto  Majbritt Andersen