Mariehønens kaldenavn stammer helt tilbage fra før reformationen, mens sagnet om det karakteristiske sortplettede insekt, der flyver op til Vorherre og beder om godt vejr, kan dateres til omkring år 1820 ifølge Folkemindesamlingen.

Navnet mariehøne knytter sig til Jomfru Maria, og pletterne symboliserer sandsynligvis Marias tårer ved korset, mens det røde symboliserer Jesus’ blod.

Grass Freeway Interchange

Aposematisme eller pangfarver

Den røde farve og plettede mønster er mariehønens fremmeste kendetegn. De er det stik modsatte af camouflage. Omvendt bruger mariehønen i høj grad sit udseende til advarsel over for andre insekter. Bliver mariehønen alligevel angrebet, refleksbløder den ud af knæene. Blødningen består af en ildelugtende, klæbrig blodmasse, som stopper eksempelvis en myrer, der bliver smurt ind i klistret. Lugten er så kraftig, at selv mennesker kan lugte væsken.

Tilsammen ”lærer” den ildelugtende refleksblødning og de stærke farver angribere at holde sig væk fra den plettede folkevogn. Derfor har mariehønen reelt ingen rovdyr som fjender, og hverken mus, muldvarpe, pindsvin, flagermus, fugle eller padder spiser mariehøns frivilligt.

Læs også: Mejser og musvitter hjælper mod skadedyr

P1000553

Mariehønebingo

I Danmark findes der 50 forskellige slags mariehøns. Den mest almindelige er den syvplettede, men der findes også askemariehøns, myremariehøns, skakbrætmariehøns, lyngmariehøns, hårede mariehøns, hieroglyfmariehøns, stribede mariehøns, toplettet-, fireplettet-, femplettet-, tiplettet-, 11-plettet-, 12-plettet-, 13-plettet-, 14-plettet og 16-plettet mariehøne. Og sågar mariehøns med flere pletter end det.

Prøv om du sommeren igennem kan spotte så mange arter som muligt i haven. Det kan hurtigt blive et sjovt detektivarbejde for hele familien.

Udover de mange arter, så har mariehøns mange sjove dialektnavne i Danmark. Mariefugl, Jomfru Maries Høne, Mariekok, Marieputte, Mariemessehøne, Vorherres kylling, Vorherres putte, himmelkylling, Vorherres røde køer etc., etc.

Super i haven

De voksne mariehøns æder mellem tyve og fyrre bladlus om dagen – eller op til 6500 bladlus i løbet af deres levetid.

Mariehønen starter sit liv som larve, og den æder op til 650 bladlus i voksealderen. På den måde er mariehøns og deres afkom et miljøvenligt våben mod havens skadedyr. I nogle gartnerier og drivhuse udsætter man for eksempel mariehøns som biologisk krigsførelse mod bladlusene.

I ly for vinteren

Du kan hjælpe mariehønsene ved at lave et skjulested til dem om vinteren. Så er du garanteret at have de nyttige hjælpere tilbage i topform til foråret.

mariehøne2

Marie-hus på 5 minutter

Bind et bundt tynde grene eller bambuspinde sammen, så der dannes små mellemrum, hvor mariehønsene kan klemme sig ind.

Hæng bundtet op i et træ, eller læg det et beskyttet sted – bag skuret eller ved brændestablen.

Læs også: Tag på tingfindertur

Marie let på tråd

• Hunnen parrer sig med mange hanner, og det står på i timer.

• Forspil kender mariehønen absolut heller ikke noget til.

• Blandt mariehøns er der endda eksempler på seksuelt overførte sygdomme.

Tekst  Thomas Neumann, Danmarks Naturfredningsforening

Foto  Anika, Flickr.com, Ziva & Amir, Scott Tucker