Efter sommeren er det tilladt at slække lidt på æstetikken, når det gælder udendørslivet. En lettere rodet have er nemlig gavnlig for dyrelivet og dermed også for dig som haveejer.

De skønne sommerstunder i haven lakker desværre mod enden, men der er stadig masser af liv i din have vinteren over. Og du kan hjælpe livet yderligere på vej, ved at tænke lidt afslappet omkring udseendet af haven her i efteråret.

Ved at lade haven ‘rode’ vinteren over kan du nemlig hjælpe nyttige dyr til at komme igennem de kolde måneder. Når varmen så kommer igen til foråret, har du straks en række kampklare hjælpere, når haven skal spire og leve igen.

Først og fremmest skal du lade naturen gå sin gang i staudebedet og blot lade staudetoppene stå. Der er masser af frø tilbage i de afblomstrede toppe, som småfuglene kan få gavn af.

Her vil der også være sprækker og huller, hvor insekter og smådyr kan overvintre, for eksempel mariehønen. Og jo flere mariehøns, jo færre bladlus i næste sæson, lyder det for haveejere gode budskab.

Tag gerne og spred komposten over alle de bare arealer i haven, så får jorden ‘dyne’ på – og i og under dynen danner der sig skjulesteder for insekterne.

Læs også: Red nattesøvnen med et fluenet på vinduet

Lav skjul og huler

Hele tricket er altså ikke at rydde for pænt op i haven. Lad gerne en stor kvasbunke eller to ligge, så eksempelvis bierne har noget at gemme sig i. Det forholder sig nemlig sådan, at ikke alle bier bygger bo. Humlebier og enlige bier er afhængige af gode skjulesteder, og her kan selv en bunke sten give ly og læ, mens et stengærde er virkelig optimalt.

Et neg lavet af bambus er også godt. Hvis du har lyst til at gøre lidt ekstra ud af sagen, kan du bore huller i træstubbe, som bliver til både sommer- og vinterbolig for bier og andre insekter.

Lad havens buske blive lidt kratagtige, så der også her bliver gemmesteder. Fuglekasserne kan blive hængende som vinterbolig for fuglene.

Birdhouse-Natural

Fyld også gerne lidt vand i fuglebadet eller i en underskål.

Pindsvin og paller

Pindsvinet er en god ven at have boende i hele havesæsonen, da det blandt andet spiser dræbersnegle. Men den gryntende nålepude skal have en god grund til at blive og hjælpe dig, så det er en gode ide at bygge et pindsvinebo af en palle eller lignende.

Min svigermor har mellem fem og syv overvintrende dyr hver vinter – hun har blot skåret de underste brædder af en palle ved foden, sat den under en busk, lagt en plade eller et par brædder oven på og smidt kvas og kompost øverst. Hendes gode hjerte har vist også stoppet lidt hø eller halm ind, så de små kan få en lun rede – her kan visne blade også bruges.

Tauno-Erik

Alt i alt, lad det rode i haven og ryd så i stedet op i garagen eller i sommerbillederne.

God uldsæson!

Læs også: Vælg et drivhus, der kan modstå vind og vejr

Tekst  Thomas Neumann, Danmarks Naturfredningsforening

Foto  Erik Tauno