Sådan tapper du birkesaft fra dine træer

Birkesaft er velsmagende og vitaminfyldt og foråret er sæson for at høste de dejlige dråber

Den danske birkeskov er måske ikke ligefrem nogen Amazonas, men den er smuk på sin egen måde – og så kan den faktisk byde på en ganske eksotisk oplevelse, særligt her i marts.

Birketræet, der står i de fleste parcelhushaver og i skovene, hvor de kaldes skovens unge hvide piger på grund af deres slanke og hvidbarkede kroppe, kan give et af de helt store og bundnaturlige vitamintilskud – og vi kan selv høste det.

Hele vinteren har løvtræerne været i dvale, men ved forårets spæde spiring stiger safterne op i træerne. Og så er det bare om at drage af sted med en grensaks, en flaske til tapning og noget reb til at binde flasken med, for nu skal vi tappe birkesaft!

Læs også: En møbelsnedker og hans glæde ved at skabe

 

Gå på jagt i have og skov

Lige så snart vi har klippet spidsen af en gren, er der gang i den herlige blanding af vand, som birketræet trækker op fra jorden, og sukkerstoffer fra selve træet – ren magi.

Fra marts til maj, hvor birkebladene springer ud, er træerne så sprængfyldt med væde, at den sunde saft pibler ud helt af sig selv, så snart du har lagt snittet med grensaksen.

Har du ikke selv birketræer i haven, kan du roligt gå på saftjagt i skoven. I statsskovene er det tilladt at klippe en gren på træer, der er mindst ti meter høje. Men vær lidt forsigtig – træer er jo levende væsener, – det svarer lidt til at malke en ko.

Læs også: Den store forårsrengøring i haven går ud over dyrene

Birketræ

Velsmagende vitaminbombe

Ud over det sjove i at kunne hente smagfuld og drikkeklar saft fra naturen, er det også lidt af en vitaminbombe, vi her har fingrene i. Birkesaft er topfoder til mennesker såvel som til træer – fyldt med fruktose, glukose, frugtsyre, aminosyrer, C-vitamin, kalium, kalcium, fosfor, magnesium, mangan, zink, natrium og jern.

Birkesaft smager sødt og godt og kan drikkes som den er – lækker frisk og kold, evt. med en citronskive eller et par frosne bær. Du kan afkøle saften i køleskab eller i en bæk i skoven, så smager den bedst.

Saften kan også med fordel bruges i madlavning og som væsken i boller, brød og kager.

Endelig kan du vælge at koge birkesaften ind, så det bliver til den søde birkesirup, men så kræver det tålmodighed – du skal bruge mindst fem liter saft for at få cirka en deciliter luksussirup.

Læs også: Anemoner

Flasken bindes til en gren

Sådan gør du

  • Lokalisér et birketræ i haven eller skoven. Find en gren, der er 1,5 -2 cm tyk, og som sidder tæt på stammen.
  • Klip et skråt snit og placer den nu ‘åbne’ gren i din medbragte glas- eller plasticflaske.
  • Bind flasken fast til grenstykket – og vent. På 10 timer får du omkring en halv liter ren birkesaft fra træet.

Den lidt mere avancerede form for tapning foregår ved, at man borer et hul i træets stamme, cirka en meter over jorden, og via en plasticslange tapper saften ned i en flaske eller anden beholder. Men den går ikke i skovene, der må du ikke gå og bore huller i træerne.

Opbevares efter tapning på køl, holdbar 4-5 dage. Kan fryses op til 6 mdr.

Læs også: Dahlia for begyndere

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

Foto  Majbritt Andersen, Borneferie.dk