Skab din egen have for sommerfugle
Gør som Allan Clausen på Hegnstrup uden for Slangerup og træk sommerfugle til din have med de rigtige planter, vand og variation.
De danske sommerfugle er i drastisk tilbagegang. Af vores oprindelige 77 arter er flere uddøde her i Danmark, og en stor del af resten er truet.
Det skyldes blandt andet, at vi dyrker landet uhyre effektivt. Danmark er sammen med Bangladesh det mest opdyrkede land i verden, og det har ødelagt sommerfuglenes levesteder. Men vores haver kan blive vigtige fristeder for dem, hvis vi giver de smukke insekter gode betingelser.
Sommerfugle kan lide varme
De fleste dagsommerfugle sætter pris på, at der ikke er for koldt. En sydvendt, lun plet i haven, hvor der er læ, er god til mange sommerfuglearter. Sandet jord holder godt på varmen. Er jorden leret, kan du blande den op med noget sand, kalk og grus og lægge nogle store, mørke sten ud. Når solen skinner, bliver stenene varme, og det gør dem til gode hvilesteder for sommerfuglene.
Læs også: Lav dit eget insektbo
Krydderurter er gode sommerfugleplanter
De tørre, varme bede er gode levesteder for krydderurter, og dem sætter sommerfuglene også stor pris på, så du kan let kombinere krydderurtebedet med et sommerfuglebed. TIMIAN, LAVENDEL, MERIAN, HJULKRONE OG SALVIE er nogle af de krydderurter, som får blomster med masser af nektar, og det er vigtigt for sommerfuglene. Plant gerne i større grupper, så duften af nektar bliver stærk.
Den kendte SOMMERFUGLEBUSK har ikke sit navn for ingenting, sommerfuglene er vilde med den. Mange af vores vilde grøftekants- og overdrevsblomster er også det rene slaraffenland for sommerfugle, f.eks. SLANGEHOVED, BLÅTHAT OG TIDSEL.
Klip ikke græsset for lavt. Hvis du hæver klippehøjden, bliver der plads til blomstrende hvidkløver og andre blomster i plænen, og det kan mange sommerfugle godt lide.
Lad et hjørne af græsplænen være i fred, så græsset kan gro højt og blomsterne komme til. ROSA, LILLA ELLER VIOLETTE PLANTER ER SÆRLIGT POPULÆRE blandt sommerfugle.
Mange af planterne tiltrækker også svirrefluer, og deres larver kan æde f.eks. bladlus, så du får biologisk bekæmpelse med i herligheden.
Læs også: Sådan får du mange sommerfugle i haven
Lang sæson
Først og sidst på året er det småt med planter, som kan give næring til sommerfuglene, så tænk gerne i planter, som kan blomstre fra tidligt forår til sent efterår. Har du grøntsager som KÅL, JULESALAT OG PORRE, så lad nogle af dem få lov at blomstre. De giver også nektar.
Har du frugttræer i haven, så Lad noget af nedfaldsfrugten blive liggende. De overmodne frugters søde, gærede saft er guf for sommerfuglene.
Vand og variation er vigtigt
Tænk på at skabe en have med så varieret et liv som muligt. Buske som pil giver pollen i det tidlige forår, hule træer skaber overvintringsmuligheder for sommerfuglene. Nogle solrige pletter med langt græs og brændenælder kan give føde til sommerfuglelarverne af bl.a. nældens takvinge. Hav gerne et lille sumpet område med noget vand. Sommerfugle har brug for vand som alle andre levende væsner, men rent postevand får de ikke meget ud af. De skal have de næringssalte, som er i den våde jord.
Ingen gift
Sidst, men ikke mindst: INGEN GIFT. Gødning i store mængder er heller ikke godt, det ødelægger forholdene for mange nektarrige blomsterplanter, som holder af mager jord.
Læs også: Sådan laver du dit eget fuglefoder
Tekst Susanne Sayers
Foto Thomas Matis, Luigi Chiesa, Kurt Stüber, Thomas Bresson m.fl.