En tur ud i små og store skove er også en tur ud til en “sang” fra væltede træer. Sjovt, men pas på hovederne.

Tag en tur ud i skoven, meget gerne hvis det blæser en smule og gå på jagt efter de “syngende” træer. De er hvinende og næsten skrigende, men alligevel melodiske på en sær anderledes måde. Øjnene får “stilke” og ørerne bliver nysgerrige, når turen går ud i de små skove med væltede træer.
Flere storme, både dem med og dem uden navne, har ryddet gevaldigt op i træbestanden, og særligt de mindre tyndkroppede træer har haft det svært. Mange så svært, at de er væltede og på deres vej mod jorden er mange af dem blevet stoppet af hjælpsomme træer, der stadig har både krone og rod intakt.

Syngetræer2-380x253 Syngetræer3-380x253

Her står og ligger de så som gamle venner og synger deres sange. Knirkende og hvinende, men også sjovt og anderledes lyder skovens orkester, og har man en smartphone med sig, så er det oplagt at få optaget træsangene til senere brug.

Ifølge skovfoged Palle Graubæk, fra Naturstyrelsen Vestsjælland, er fænomenet formentligt et resultat af træer, der læner sig op ad hinanden og på den måde frembringer en hørbar lyd, når det blæser fordi de står og “gnubber” sig op ad hinanden. Selvom han ikke mener, at der er nogen træsorter der er mere “musikalsk” disponeret end andre, så siger han til Borneferie.dk, at det typisk er løvtræer, der vil frembringe mest lyd, fordi nåletræer typisk blot vil hænge lydløst i grenene. Det er særligt træer, der hænger lidt løst som giver mest lyd fra sig, og det er stammerne der skaber lyden

Også de tavse træer, der ikke har haft venner at læne sig op ad er gode, for de har lige nu omskabt store dele af de danske skove til gode klatre, gå-på-line og balancebom steder.

Læs også: Derfor er efteråret altid en farveeksplosion

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.

Tekst  Martin Hoffmann Kønig

Foto  Martin Hoffman Kønig