Tag en bid af skovbunden – skovsyre

En håndfuld skovsyre, plukket af børnehænder i skovbunden og puttet i friske ørreder over bål – det er gyldne ferieoplevelser.

Egentlig troede vi, at de små kløverlignende dimser i skovbunden bare var firkløverets lidt kedelige lillebror. Men nej, sådan er det slet ikke. Det er skovsyre, og de er velsmagende, prøv selv. Den citronagtige smag breder sig forbløffende hurtigt, og straks får man lyst til at spise flere. Det værste, der kan ske, er, at du får for meget oxalsyre, men så skal du godt nok spise mange håndfulde.

Læs også: Danmarks ældste træ står i Jægerspris

Vi er i skoven tæt ved Tved Kirke, i Nationalpark Thy, og Malthe plukker ivrigt de små planter.

Fem i bøtten, og to i munden, fem i bøtten, og to i munden. Når han bliver træt af at rive og nipse toppene af de små grønne madvarer, så trækker han sin Leatherman universalkniv op, og begynder at klippe dem lige så fint, for nu skal der skaffes mad til familien.

I en lysning i skoven buldrer flammerne fra det bål, som folkene fra det stedlige museum har tændt, og så står den ellers på fælles madlavning i det fri. Vi skal lave ørred fyldt med skovsyre og nye kartofler med en frisk salat, og en lige så frisk dressing.

Skovsyre1

Stanniol bredes ud på bord og bænke, og så er det ellers om at skære den friske fisk et snit i bugen, rense for det værste blod og indmad, og fylde med den nyplukkede skovsyre, og for nogle heldiges vedkommende også nogle gyldne kantareller, som efter sigende har en forkærlighed for at vokse i området. Derefter skrælles kartofter, mens vi lige skal nyde en brødmad med en fabelagtig spegepølse tilført lidt tangsalt. Der sker noget med mad, der nydes i det fri – det smager bare bedre.

Læs også: At skyde med bue og pil på stranden

Mumificerede i stanniolen lægger vi de stoppede ørreder på rad og række på ristene over bålet, og mens kartoflerne buldrekoger i en tykbundet gryde, fortæller Mie Buus, fra Thy Museum, om dengang i 1800-tallet, hvor thyboerne spiste fisk, for at spare på kartoflerne, og om fiskerne, der måtte gå til bønderne for at bytte fisk for flæsk, og om “tarfisken,” der er en særligt lufttørret torsk, som er en kendt specialitet på kysten af Thy, og som kan opleves på Vorupør Museum.

20 minutter senere har vi et hjemmegjort kongemåltid, som nydes på træstolperne omkring bålet, og mens den møre varme fisk smelter i munden, og alle børn, også den ældste på 18 år og hendes kæreste, er begejstrede for dagens ret, er det tid til at se sig om efter desserten, der findes på de lettornede hindbærbuske omkring os.

Læs også: Syngende træer i naturen

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.

 

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, Bornferie.dk

Foto  Martin Hoffmann Kønig