Vinterfodring til de smukkeste fugle i haven

Med vinterfodring kan du selv vælge, hvilke fugle der skal komme på besøg i haven

Når planterne er visnet, og sneen dækker haven, er farverige fugle noget af det flotteste, man kan nyde i sin have eller helt inde på foderbrættet.

Farvestrålende fjerdragter og imponerende flyvefærdigheder er vinterunderholdning for haveejere. “Fuglene skal vi først og fremmest fodre for vores egen fornøjelses skyld og ikke for fuglenes”, siger naturekspert Jan Pedersen fra Danmarks Naturfredningsforening. Derfor er der grund til at sætte sig ind i fuglenes menukort, for ved hjælp af foderet kan du selv være med til at bestemme, hvilke fugle der slår sig ned eller kommer på besøg.

Læs også: Hyg om havens fugle med popcornpynt

 

Æbler, frø og nødder

Et foderbræt eller en foderautomat med solsikkefrø, jordnødder eller hampefrø er velegnet til at lokke især de forskellige mejser til at besøge haven.

Men det er ikke kun menuen på foderbrættet, som afgør fuglebestanden i haven. Det bedste foder er det, som fuglene finder på buske og træer i haven. Derfor kan fugleelskere overveje at plante træer og buske, der naturligt udgør et vinterforråd for fuglene. Det kan være hvidtjørn, hyben og andre planter, hvis bær eller frø er vigtig næring for fuglene.

Også æbler, der får lov at hænge eller falde ned på jorden, er godt vinterfoder for fuglene.

Læs også: Fugleliv i haven

Bliv ved hele vinteren

Vælger man vinterfodring af havens fugle, er det vigtigt, at gøre det hele vinteren, for fuglene vænner sig lynhurtigt til at have deres egen private foderplads. Især i perioder med sne og hård frost er det vigtigt at holde forsyningerne vedlige, når fuglene er blevet vant til at søge til netop din have efter føde.

Forgæves flyveture koster kostbare kalorier for en lille fugl i en kold vinter. Foderbrætter bør være forsynet med et tag, så frø og nødder ikke bliver ødelagt i vådt vejr, og der bør være en kant, så foderet ikke blæser væk. Hold foderstedet rent for fugleklatter i løbet af sæsonen, og undgå at spilde foder på jorden – det kan tiltrække rotter.

Læs også: Sådan påvirker vinterbadning din krop

Ikke for fuglenes skyld

At fodre fugle i haven om vinteren skal først og fremmest ske for ens egen skyld. Naturekspert i Danmarks Naturfredningsforening, Jan Pedersen, siger:

– Fuglene skal nok overleve selv den strengeste vinter uden de solsikkefrø, den hirse og de andre olieholdige lækkerier, vi kan fylde i foderautomaten eller lægge på foderbrættet. Når vi fodrer i haven, kan det godt være, vi får god samvittighed, men nogen egentlig betydning for bestandens overlevelse har det ikke.

Han vurderer dog at, hvis man fodrer gennem en streng vinter, kan man året efter måske opleve en lidt større mængde af ynglende fugle, end man ellers ville se. Hovedformålet med vinterfodring er altså at lokke fuglene tæt på for at iagttage dem, og de fleste steder i landet kan man være temmelig sikker på at opleve de almindelige danske standfugle som mejser og spurve. Også gæster nordfra som fx kvækerfinker, korsnæb og grønsisken er faste besøgende i haverne om vinteren.

Jan Pedersen advarer om, at tæt trafik omkring foderbrættet kan have en negativ effekt for fuglene i form at smittespredning. Når mange fuglearter, som normalt ikke spiser sammen, flokkes omkring foderstedet, er der risiko for, at de smitter hinanden med sygdom. Derfor kan der være god grund til at fodre forskellige steder i haven, så trafikken ved foderstedet ikke bliver alt for tæt.

Læs også: Skab din egen have for sommerfugle

Drama på foderbrættet

Man skal også være klar til at acceptere dramatik og blodigt drama omkring foderbrættet, for nogle fugle er ret aggressive, når der skal fourageres. F.eks. kan drosler udkæmpe drabelige territoriekampe om foderpladsen, og blåmejser og grønirsk er ofte meget ivrige efter at jage andre fugle bort.

Er der mange småfugle samlet ét sted, kan det tiltrække en sulten spurvehøg, som gerne spiser en sød lille blåmejse.

– Det gælder om at glæde sig over at se naturens gang, hvis man altså er så heldig at se høgen flænse sin mindre artsfælle, siger Jan Pedersen.

Er der plads i haven, kan man med fordel indrette flere foderpladser, fx til brødrester, til de olieholdige frø og nødder og neg med havre til spurvene. Så har man størst chance for at nyde synet af de forskellige fugle.

I sne står urt og busk i skjul;

det er så koldt derude;

dog synger der er lille fugl

på kvist ved frosne rude.

Salmedigteren B. S. Ingemann om at se på fugle, 1831

Læs også: Hyggelige opgaver i haven i januar

Tekst  Rie Duun

Foto  Gettyimages