Tak til berejste fyrster, grever, konger og prinser for alle de planter vi i dag kan nyde i haverne. Forår med Dahlia og Kejserkroner kunne vi ikke nyde uden dem.

Mange af planterne er kommet til vores lille land, fordi adelen med tilhørende botanikere rejste til fjerne egne for at opspore anderledes prydog nytteplanter.

Derfor kan vi i dag nyde smagen af kartofler, majs, bønner, tomater og mange andre grøntsager. Og nyde synet af prydplanter som kejserbusk, kejsertræ, kejserlind, kejserkrone og dronningebusk for bare at nævne nogle med navne, der refererer til adelen.

Her er lidt om et par aktuelle knold- og løgplanter, der er kommet hertil langvejs fra.

Læs også: Smukke og bæredygtige forårskrukker i terracotta

Dahlia fra Mexico

Den bedste snitblomst Georginer, eller dahlia som den rettelig hedder, kommer fra Mexico og er aktuel, fordi knoldene nu skal lægges i jorden. Man kan også købe ”færdige” dahlia, der skal plantes ud i bede eller krukker nu. Det er vigtigt at holde øje med vejrudsigten, for dahlia tåler overhovedet ikke frost. Bliver der varslet nattefrost, kan man dog nemt beskytte planterne ved at lægge et tæppe eller et stykke fiberdug over planterne ved aftentide.

Giv kompost i jorden ved plantningen af dahlia – både til de tørre knolde og til de forspirede.

Vand grundigt bagefter. Så vil planterne vokse stabilt og blive til havens bedste snitblomst.

Dahlia er meget fin i krukker, især hvis man vælger de ikke alt for høje sorter – op til 70 cm går an at styre.

Fra kejseren i Wien

Kejserkrone vælger jeg, fordi den statelige plante blomstrer nu med store hængende klokker i gule eller rødorange farver. Meget iøjnefaldende og så særpræget, at løget hurtigt fandt vej fra Iran og Afghanistan til de kejserlige haver i Wien og resten af Europa.

Kejserkroner skyder ekstremt hurtigt frem om foråret, blomstrer i maj – og visner helt væk i juli. Så går løget til hvile frem til sensommeren, hvor det derfor kan flyttes eller man kan lægge nye løg.

Kejserkrone har en ubehagelig duft, der gør den mindre attraktiv ved havens siddepladser, men meget anvendelig hvis man har muldvarpe i haven. En række af kejserkroner langs havens skel og yderkanter skulle kunne holde muldvarpe ude.

Læs også: Friske fiduser til planterne

Tekst  Laila Sølager, Planteskoleringen

Foto  laila Sølager, Planteskoleringen