Bliv Urban gardener

Er du ikke til den store urtehave, der begynder med frø og frøposer, kan du komme hurtigt fra start ved at plante småplanter, der er lige klar til udplantning.

De er forkultiverede og vokser i bakker, så du bare skal finde nogle beholdere at plante i. Det kan være krukker, kasser eller som her gamle dunke fra olivenolie. Brug en god krukke- og pottemuld, som du finder på planteskolen. Det betyder alt for et godt resultat. Husk at bore huller i bunden, så overskydende vand kan løbe ud.

Læs også: Guide til havens giftige planter

Gamle zinkbaljer

På loppemarkeder kan man stadig finde gamle zinkbaljer og det gør ikke noget at de er utætte i bunden. Så er du fri for selv at bore huller til afvanding. Det er absolut et must, at overskydende vand kan løbe ud af sig selv, ellers rådner rødderne. Derfor er det også godt at hæve zinkbaljen fra jorden med nogle sten, så der er passage for vandet videre ud.

Gladiolus i staudebedet

I mormors have blev der hvert år lagt gladiolusknolde. Hun lagde dem ofte i en række i køkkenhaven, så de kunne bindes op. Gladiolus har jo tendens til at vælte, når de tunge blomsterstande dukker op.

Prøv i stedet at lægge gladiolusknolde mellem stauderne. Her får de støtte, og man kan sammensætte farverne, så det bliver en skøn palet. Her er det en grøngul gladiolus, der støtter sig op ad hvide høstanemoner “Honorine Jorbert”. De to klæder hinanden vældig godt. Der får utallige farver af gladiolus, så det skulle være til at finde en sort, der matcher et eller flere steder mellem stauderne. Blomsterne er iøvrigt spiselige og kan nemt friske en sommersalat op.

Læg knoldene i jorden med 10-20 cm afstand og mindst 15 cm nede i jorden. Lægges de dybt, holder de sig bedre oprette, når den tunge blomst bryder frem i juli-august. Det er nemmest at lægge knoldene ved blot at grave et fladbundet hul i den ønskede dybde, stille knoldene på bunden og dække til med jord. Giv en håndfuld gødning og vand området bagefter, så knoldene kan suge fugt. De går straks i gang med at udvikle rødder og skyder grønne blade 2-3 uger efter lægningen.

Læs også: Sådan lykkes du med lavendler

Tekst  Laila Sølager, Home & Garden

Foto  Laila Sølager, Home & Garden