I mange år var en ideel græsplæne helt fri for ukrudt og grøn, men de seneste år er det blevet populært at eksperimentere lidt mere.

Man plejer at sige, at græsset altid er grønnere på den anden side af hækken. Men det gamle ordsprog skal måske modificeres lidt i fremtiden. For selvom de fleste plæner nok fortsat vil være grønnere, er der i dag mange mennesker, der er begyndt at eksperimentere med at blande græs med for eksempel kløver eller helt skifte bunddække. Her er nogle af de nyere trends.

Energi til plænen

En af de nye græsplænetrends er for eksempel mikrokløver i plænen. På trods af kløver ellers i mange år har været haveejerenes fjende, har mange nemlig fået øjnene op for, at mikrokløver kan hjælpe plænen på vej. Mikrokløver kan nemlig tilføre en græsplæne kvælstof, og på den måde kan man undgå at bruge gødning. Samtidig forbliver kløveren grøn længere end almindeligt græs, selv når sommeren er varm og solring. Mikrokløver og andre græsblandinger kan også bruges til for eksempel at holde mos på afstand.

Læs også: Månedens Plante i april er kløver

Alternativt bunddække

Har du lyst til for alvor at eksperimentere med din plæne, kan du også helt droppe græsset, og i stedet vælge en anden bunddækning. Der er en række alternativer, som kan tage sig flot ud og helt erstatte den traditionelle græsplæne.

Et af alternativerne er Timian (Thymus Serpyllum), som er et fantastisk alternativ til græs. Særligt på grund af den flotte grønne farve, og fordi planten næsten ingen pleje kræver.

Timian i plænen

Et andet alternativ er planten ”krybende ene” (Juniperus Horizontalis). Det er faktisk en krybende busk, der er meget robust og kun kræver veldrænet jord og et solrigt sted at vokse. Beskæring er faktisk ikke nødvendig. I kombination med andre typer græs eller større planter, gør dens flotte robushed sig særligt godt.

Krybende enebær

Den traditionelle græsplæne

Måske foretrækker du bare den helt traditionelle plæne med ”rigtigt” græs og det arbejde den medfører. Det er de færreste der har den ”perfekte plæne” og med sommeren hører jo også lidt bellis og mælkebøtter i plænen. Her kan vi bare anbefale at slappe lidt af og nyde dem og måske reducere kampen mod ubudne gæsteplanter, til en kamp mod tidsler som ikke er rare at gå med bare fødder på.

Læs også: Ulovligt at bruge jernvitriol til bekæmpelse af mos

Tekst  Tekstspot

Foto  J. Brickmann