Lav din egen mini-eng i et hjørne af haven

Få ægte sommerstemning på matriklen ved at lave en smuk og frodig mini-eng i et hjørne af din have.

Der findes næsten ikke noget bedre end synet af en vild og frodig dansk sommereng under en klar, blå himmel. Himlen er vi ikke herrer over, men jorden kan du selv dyrke – så hvorfor ikke bruge sommeren på at starte en mini-eng op hjemme i haven?

Find et hjørne af haven, hvor I ikke spiller kroket eller fodbold, og vælg et område på fx 1×1 meter – lav gerne en cirkel eller en skab en organisk form. Kør græsslåmaskinen uden om, og lad græsset gro resten af foråret og forsommeren, til det er 20-30 cm højt.

Krat evt. jorden i din mini-eng op og så nogle blomster, så der er lidt at se på allerede i år. I løbet af sommeren er det vigtigt, at du et par gange klipper det lange græs ned med en hæksaks (eller en le, hvis du skulle have sådan en hængende i redskabsskuret) og fjerner græsafklippet fra jordstykket. Ideen er nemlig at udpine jorden, så den bliver mere næringsfattig end resten af plænen – det giver grobund for andre slags blomster. Hvis der er kommet blomster frem, klipper du bare uden om dem.

De næste par år skal du fortsat klippe din mini-eng med en hæksaks en eller to gange i løbet af sæsonen, når græsset er blevet højt – og husk at fjerne alt det afklippede plantemateriale.

Læs også: Sådan redder du haven efter tørken

Gå en tur i grøften

Der findes omkring 1.000 vilde plantearter i Danmark. Hovedparten af dem er såkaldte nøjsomhedsplanter, der ikke kan klare sig i næringsrige miljøer.

Det er planter som blåklokke, blåhat, blæresmælde, musevikke, tjærenellike, gul snerre, timian, knopurt, orkideer, kodriver og kællingetand. Enkelte arter er fredet, så så meget desto mere grund til at drage til den lokale grøftekant i sensommeren for at hjembringe nogle eksemplarer af dine favoritblomster og tage frø af dem. Er du langt fra en grøftekant, eller kan du ikke vente med at komme i gang, kan du også købe færdige blomsterblandinger af vilde blomster.

Så skal du blot atter kratte jorden i din kommende minieng op med en rive, så frøene og vente spændt på næste års blomsterflor.

Alt i alt er det en sjov måde at lade tilfældighederne råde på og skabe det vilde look, som de fleste af os forbinder med ægte dansk sommerstemning.

Én kvadratmeter er jo ikke vildt ambitiøst, men en god start – og måske giver din nye minieng dig lyst til og mod på udbrede det vilde look til større dele af haven. Med tiden kan du vælge at gå så vidt, at en stor del af plænen bliver blomstereng, blot med nogle slåede stier igennem.

God og vild sommer!

Læs også: Sådan redder du haven efter tørken

Vilde blomster