Sådan slipper du af med mos i græsplænen

Det er ikke kun græsset, der gror i plænen. Mange haveejere kæmper mod mos. Læs hvordan og hvornår du slipper af med mos i græsplænen.

Mos er en torn i øjet på mange haveejere. Men der er flere metoder, du kan bruge til at mindske eller helt undgå mos i din græsplæne på – fx prik huller i plænen med en greb, det giver græsrødderne luft, så græsset vokser bedre. Foto: Torben Klint

Mos er plantearter, der trives godt, hvis jorden er fugtig og mangler næring, og kommer især, hvor der er skygge. Så hvis der er mos i din græsplæne, er det et tegn på, at græsset ikke har de bedste vækstbetingelser.

Du behøver ikke at fjerne mos, hvis du trives med det, men det kan lade sig gøre at mimimere eller fjerne mos helt fra plænen.

SE TEMA OM GRÆS

Sådan fjerner du mos fra plænen

Mosset fjernes lettest i marts og april, hvor græsset så småt begynder at vokse. Her er mospuderne gule og sidder ofte løst og kan derfor fjernes let.

Du kan dog sagtens fjerne mos hele foråret. Det vigtige er, at der kommer godt gang i græssets vækst efter mosset er blevet fjernet. Derfor er sommer eller sent efterår ikke de bedste tidspunkter at gøre det.

LÆS OGSÅ: Problemer i græsplænen

Effektive metoder til at fjerne mos

Der er flere forskellige metoder til at fjerne mos fra din græsplæne. Hvilken en du vælger afhænger af, hvor mange kræfter, tid og penge, du vil bruge på at fjerne mosset i din græsplæne, og hvor hårdt ramt din græsplæne er.

Hvordan fjerner du mos i græsplænen?

Der er heldigvis mange måder at komme græsset til livs på:

  • Riven
  • Plæneklipperen
  • Den elektriske mosfjerner
  • Vertikalskærer

Brug riven til at fjerne mos

Har du mos i din græsplæne, kan du bruge en ganske almindelig haverive til at fjerne det. Haveriven er god, hvis du ikke har noget imod lidt fysisk arbejde, og hvis din græsplæne ikke er så hårdt ramt. Du skal bruge en god rive med jerntænder. Samtidig er det en god ide at tage havehandsker på, så du kan tage ordentligt fat og undgår vabler.

Fjern mos med din plæneklipper

Med lidt ekstra udstyr til din plæneklipper, kan den bruges til at fjerne mos i din græsplæne. Det, du skal bruge, er en moskniv med fjeder.

Du kan købe den til omkring 100 kroner, og du monterer den i stedet for dine almindelige klinger på din plæneklipper. Fordelen ved denne metode er, at det er en billig og nem måde at bekæmpe mosset i din plæne.

Når du skal montere moskniven på din plæneklipper, er det vigtigt, at du fjerner hætten til tændrøret. Så er du sikker på, at plæneklipperen ikke kan starte ved en fejl, når du arbejder med den.

Det er bedst at få plæneklipperen op i højden, så du kan arbejde under den, fx. ved at stille den på et par bukke. Det er nemlig en dårlig ide at vippe en plæneklipper om på siden, da du kan oversvømme benzinfilteret med olie.

Læs også: Haveglæde med Søren Ryge

Brug en elektrisk mosfjerner

Brug en elektrisk mosfjerner, når du skal fjerne mos i den lille, private græsplæne.

Det er en lille maskine, som du kører rundt på græsplænen som en græsslåmaskine. Den har små børster, som slår mosset op uden at skære i og ødelægge græsset. Metoden er både skånsom og effektiv. Den koster fra ca. 650 kr.

Du plejer din græsplæne bedst ved at køre med en mosfjerner en gang om året for at fjerne det værste mos. På den måde kan det holdes nede. Men fjerner man kun mos fx hver fjerde år, og der er over 90 procent mos i plænen, så er det en stor operation at fjerne mosset.

Kom mosset til livs med en vertikalskærer

En vertikalskærer eller plænelufter, som den også kaldes, er en effektiv maskine, som kan bruges til at fjerne mos i græsplænen. Vertikalskæreren er et skarptandet redskab, som dels fjerner mos og vissent græs, og dels ridser plænen op, så der kommer luft og vand ned til græsrødderne ved at skære riller ned i plænen.

Det er en voldsom omgang for græsplænen, som vil se forfærdelig ud bagefter, men efter en måneds tid bliver den grøn og frodig igen, og forhåbentlig mosfri.

Du kan leje den hos maskinudlejninger eller byggemarkeder, og det koster ca. 600 kroner for en dags leje.

Vertikalskæreren er en god løsning, hvis du har en stor græsplæne eller skal bekæmpe mos på en fodboldbane – eller hvis din græsplæne er hårdt ramt af mos.

LÆS OGSÅ: Pleje af græsplænen

Bekæmp mos i maj

Når du har fjernet mosset fra græsplænen, skal der krattes lidt i jorden og sås nyt græs. Men du skal ikke begynde din bekæmpelse af mos før hen i maj, når jordtemperaturen er oppe på mindst 7-8 grader, og græsset igen er begyndt at gro, for ellers er det kun mosset, der vil gro videre, da det trives ved lavere temperaturer.

Brug mosset i bedet

Uanset hvilken af metoderne du bruger til at fjerne mos, er det vigtigt, at du fjerner det afrevne mos, så græsset får mest mulig lys og luft.

Du kan enten smide mosset i komposten eller på genbrugspladsen, men den kan også bruges som jorddække i køkkenhaven eller staudebedet. Her ligger mosset og tørrer ud og formulder langsomt. Dertil er det med til at holde på fugten i jorden og hæmmer også ukrudt.

Hav tålmodighed efter bekæmpelse af mos

Har du meget mos i græsplænen, kan det være et voldsomt syn, når det bliver fjernet, og der kun er lidt græs tilbage, og du kan se den bare jord.

I første omgang skal du dog bevæbne dig med tålmodighed og behøver kun at pleje din plæne, som du normalt ville gøre det. I løbet af 1-1,5 måned vil græsset genetablere sig, og du vil snart få en flot græsplæne igen.

LÆS OGSÅ: Ny græsplæne

Så nyt græs

Er der steder, hvor din græsplæne er specielt medtaget, kan du efterså med græsfrø, efter du har fjernet mosset.

Er jorden ujævn eller er der huller, kan du bruge en såkaldt topdressing sammen med de nye græsfrø.

Gør sådan:

  • Lav en topdressing af 1/3 fint sand og en 2/3 kompostmuld.
  • Bland græsfrø i topdressingen.
  • Spred det ud på plænen.
  • Riv det ud i et jævnt lag.

En velplejet græsplæne udkonkurrerer mosset

Du kan forebygge mos i græsplænen ved at pleje græsset omhyggeligt, så græsset vokser godt, og dermed udkonkurrerer mosset. Sørg for, at plænen får gødning og kalk, og klip ikke græsset for kort. Græsset skal mindst være 3-4 cm højt efter klipningen.

Læs også: Deleøkonomi med naboerne

Lev med mosset

Gør op med dig selv, om mos er så stort et problem. Hvis du fx har et stort æbletræ med skygge under og derfor mos i plænen, skal man glæde sig over sit smukke æbletræ og leve med mosset.

Plant rododendron og bær i stedet for græs

Nogen steder i haven er slet ikke velegnet til græsplæne, fx hvor der er meget skygge. Der trives mosset rigtig godt og fortrænger græsset.

De steder skal man måske overveje slet ikke at have græs men i stedet et surbundsbed med rododendron eller bærplanter som blåbær. Er det langs nordsiden på et hus, kan du evt. lægge granitskærver eller perlesten.

KILDER: Henning Looft, afdelingschef i Haveselskabet

Læs også: Gør din plæneklipper forårsklar på 1 time

SÅDAN FOREBYGGER DU MOS I GRÆSPLÆNEN

Der er flere metoder, du kan bruge til at mindske eller helt undgå mos i din græsplæne på.

Strø topdressing udom foråret i et lag på 0,5-1 cm.

Prik huller i plænenmed fx en greb – det giver græsrødderne luft, så græsset vokser bedre

Riv plænen igennemmed en jernrive om foråret, inden vækstsæsonen begynder. Det fjerner dødt mos og græs, vender det øverste jordlag og giver luft til rødderne. Se hvordan i videoen længere oppe. Vent med at slå græsset første gang til det er blevet længere og har fået rigtig fat. Det giver mosset dårlige vækstvilkår.

Slå græsset en gang om ugeni sommerperioden med plæneklipperen sat på 4 cm. Det styrker rødderne i græsset. Lad det afklippede græs ligge på plænen – det gøder græsset.

Troml plænenen gang om ugen i vækstsæsonen, oftest fra maj til oktober, hvis du har meget mos. Det er godt for græssets vækst og holder mosset nede.

Beskær, klip eller fjernde ting, der skygger, så du mindsker skyggen på plænen.

Spred dolomitkalkpå græsplænen om efteråret, hvis jorden er kalkfattig.

Lad plænen overvintre langhåret. Det gør det sværere for mos at etablere sig, men giver dog risiko for sneskimmel på græsplænen.

Læs også: 10 jobs i haven i august

Tekst  Af: journalist Mikkel Andersen, landskabsarkitekt, forfatter Louise Axholm, journalist Dea Lindegaard, journalist Ida Blomsterberg

Foto  Torben Klint