Du behøver ikke have travlt med at holde din hæk nede – en vild og frodig hæk styrker nemlig det gavnlige dyreliv i haven.

Hækken er ikke altid haveejerens bedste ven. Den skal klippes, og det er tidskrævende og bøvlet, og da den ofte ligger i skellet til naboen, kan den være en kilde til irritation, hvis man ikke er enig om højden eller om arbejdsindsatsen.

Læs også: Har disse træer en hegnsfunktion?

Men havens hæk er heldigvis meget andet end hårdt arbejde. Den er fuld af hemmeligt liv, og derfor ville det være synd og skam blot at erstatte den med et plankeværk.
Jeg har selv hang til hække, både de store vildtvoksende hække, de flotte tætklippede hække, der står som grønne nypudsede mure, og de mere forkølede småhække, der er uens med huller hist og her.

Ud over at omkranse matriklen, skabe intime haverum og give beroligende grønne flader udfylder de nemlig en vigtig funktion som hotel for mange nyttige organismer, der gør livet som haveejer både lettere og sjovere.

hæk

Hækken styrker biodiversiteten

Hækken gemmer på fuglereder, pindsvin, smådyr, løbebiller, snegle, edderkopper, rovbiller, galmyg, sommerfuglelarver, bladlus plus en hulens masse andet hyggeligt og underholdende liv. Og de er dine have-hjælpere. De store spiser de små, og de summende venner holder havens biodiversitet i gang.

Derfor er der ingen grund til at klippe hækken ved midsommer, som det ellers står skrevet i Havens Almanak. Bare vent, til fuglerederne er tomme og lad i mellemtiden hækken blive stor og fyldig, så den bremser vinden og skaber et varmere klima. Det giver endnu bedre plads til forskellige insekter. De er som cyklister ikke glade for blæsevejr, men trives bedst i forholdsvist vindstille områder.

Læs også: Det er højsæson for nabostridigheder om skel

Hvis der er flere hække i haven, og hvis pladsen tillader det, så lad noget af hækken blive pænt voluminøs inden du, så sent som muligt, klipper den. Liguster sætter eksempelvis fine og velduftende blomster i en fjer-agtig og yndig form. Og er du heldig at have en hæk af de oprindelige danske sorter som fx ægte bøg, så nyd den til fulde – også om vinteren, når den står tilbage med sine brune blade, mens alle andre står afpillede tilbage.

Find din egen balance mellem at leve og lade leve, og giv både dig selv og naboen en pause fra hækkeklipperiet – havens hække er skønnest, når de er lidt vilde.