Uanset hvilken type indhegning du helst ser omkring din have, så findes der et væld af muligheder i mange forskellige prisklasser og med forskellig grad af vedligeholdelse.

Før du sætter hæk eller hegn op, bør du undersøge grundejerforeningens bestemmelser og de kommunale lokalplaner. Må der overhovedet gro hæk og fasthegn, og findes der andre regler eller servitutter for området eller dit kvarter? Er der noget, som skærper reglerne i hegnsloven, som blandt andet siger, at hegnet ikke må være over 1,80 meter?

Når du har tjekket reglerne i din kommune og i din grundejerforening, så overvej realistisk din lyst til at vedligeholde og se nøje på din ejendoms stil. På den baggrund kan du vælge et hegn efter din smag, dine evner og dine omgivelser og få en smuk og varig indramning af din have mange år frem.

Læs også: Bambusmøbler hitter (igen)

BAMBUS er et af de nye materialer til hegn men har været brugt i Fjernøsten i århundreder. Bambus er hurtigvoksende og ni gange stærkere end andet træ. Når det fældes, skyder nye stængler straks – op til en meter per dag. Med bambus nedsættes drivhuseffekten, og klimaændringer reduceres, da bambus absorberer drivhusgasser. Bambus bør monteres på trykimprægnerede stolper og kan stå ubehandlet eller olieres. Hos Bambusdanmark. dk kan vælges forskellige typer bambushegn til 390-1990 kr. pr meter. Firmaet tilbyder også hjælp til opsætning.

“Det grønne trumfkort” kaldes FÆRDIGHÆKKE som alternativ til fast hegn og stakit. Primafærdighæk.dk har et større sortiment af forskellige hækarter som traditionelle bøge og ligusterhække samt andre som Sargantæble, lind og naur. Hækken “monteres” i ønsket højde på én og samme dag i klippet eller uklippet tilstand efter aftale. Prisen er konkurrencedygtig sammenlignet med fast hegn og vælges af husejere, som går op i intimitet og privatliv fra dag ét uden at skulle leve med indkig gennem flere år, mens hækken vokser til.

Stilfuldt GLASHEGN med galvaniserede stålsider af matteret glas tilbydes af Bluetop.dk Kontrasten mellem de rustikke zinkstolper/ramme og det lette glas giver en elegant kombination. Hegnet egner sig især til indhegning af terrasse og fås også med integreret LED-lys.

Det klassiske, hvide SKAGENSTAKIT bruges ofte til forhavehegn med frit udog indsyn og er især smukt til ældre huse med stråtag, i fiskerlejer m.v. Med imprægnerede stolper, cementstolper eller egestolper i håndlavet kvalitetsudgave som denne fra Alcatraz.dk vil levetiden være 20-25 år. Men malerarbejdet kommer man ikke uden om…

SMEDEJERNSGITTER og låge holder børn og husdyr væk fra vejen og gør livet besværligt for ubudne gæster. Gitteret er et vedligeholdelsesfrit alternativ til hegn og stakit af træ og til hæk. Det galvaniserede og pulverlakerede gitter fås i såvel minimalistisk stil som i herregårdsstil med krummelurer til 1000 kr. pr. meter hos Design-hegn.dk. Porte koster fra 8000 kr. og låger fra 3300 kr. 30 meter

rafter uden bark2

RAFTEHEGN 180 cm højt koster fra 24.000 kr. inklusiv opsætning hos Alcatraz.dk. Specielt granrafter med bark bør være klasse A-mærket, så de er så lige og så homogene i størrelse og form som muligt. Herved fås det flotteste resultat, når rafterne skal monteres oven på hinanden. Rafter fås med bark og uden, brun eller sortbejdset eller i trykimprægneret fyr. Raftehegn er en klassiker, der klæder både nyt og ældre byggeri.

pil2

PILEHEGN fås i mange kvaliteter og leveres oftest i færdige sektioner. Pil bruges typisk, når et område ønskes “gemt” på en smuk måde til cykler eller haveredskaber. Pilehegn giver dog også læ og afskærmning til terrasse eller sågar hele grunden. Pil er et tungt og fleksibelt materiale, som med en ramme af lærk holder 5-15 år.

Læs også: Det kan et kommunalvalg betyde for boligejere

Tekst  Mette Andersen

Foto  bluetop.dk, alcatraz.dk