Dette er en sponsoreret artikel fra Champost

Nødhjælp til en tyndbenet bøgehæk

Jeg havde en drøm om en bøgehæk i min have. Jeg så for mig, hvordan den skulle stå flot og fyldig året rundt

Om foråret med lysegrønne, spæde blade. Om sommeren mørk og fyldig, og om vinteren rød og raslende. Men drømmen var sværere at få opfyldt, end jeg lige havde regnet med.

Læs også: Må du tisse op ad hækken ind mod naboen?

 

200 stakkels hækplanter

I det tidlige forår for 3 år siden plantede jeg 200 bøgeplanter på min fattige sandjord. Jeg havde tjekket, at bøg godt kan klare både vind og sandjord. Men måske var det alligevel lidt for meget sand og vind til min nyplantede hæk. 70 planter døde den første vinter og resten skrantede og så meget tyndbenede ud.

De stakkels planter var ved at lide sultedøden. Den sandede jord var mere sand end jord og i sommerperioden var der ikke en dråbe vand at hente for hækkens rødder, selv om jeg vandede, når det var værst. Jeg måtte gøre noget.

Om efteråret erstattede jeg de døde planter med nye og besluttede mig for at jordforbedre. Problemet var, at sandjorden drænede alt for godt og var alt for næringsfattig. Nok er bøg nøjsom, men ikke så nøjsom. Jeg besluttede mig for at bruge Champost Jordforbedring til redningsaktionen. Produktet består ganske simpelt af komposteret varmebehandlet hestemøg.

Læs også: Mobile havetrends: Hæk og bede skal på hjul

Flere fordele

Først lugede jeg under hele hækken og fjernede alt ukrudt så godt som muligt. Især rod-ukrudt.  Efterhånden som jeg kom frem, dækkede jeg med 5 cm Champost Jordforbedring. Det gav flere fordele:

  1. Det gav et æstetisk løft til hækken.
  2. Champosten lagde et “låg” på sandjorden, så den bedre kan holde på fugten.
  3. Champosten hæmmede ny ukrudt i at spire – og hvis der endelig kom ukrudt, var det nemmere at fjerne.

Champosten gav næring til bøgeplanterne lidt efter lidt

Min drøm er intakt

Det er mere end et år siden, den fik Champost og måske bliver det først nødvendigt at fylde mere på om et års tid eller to. Den del af hækken, som ikke står i fuld sol klarer sig bedst og er blevet stor og fyldig. Den del af hækken som står øverst på bakken og er mest udsat for vind og vejr – og også har det mest sandede jord – er bagefter, men klarer sig! Jeg har ikke mistet yderligere planter og min drøm om en smuk bøgehæk er intakt.

Du kan læse mere om Champost jordforbedring her

Læs også: Din hæk er havens hotel

Champost jordforbedring