Snak dig ud af skyggen fra naboens træer

Henlægger naboens træer din terrasse eller store dele af haven i mørke? Så er det på tide at tage en snak med din nabo! Vi klæder dig på til at slippe ud af skyggen en gang for alle – uden at starte en nabokrig

Er du ved at blive skør over, at din nabos træer stjæler eftermiddagssolen fra din yndlingsplet i haven? Så er du ikke alene, for skygge fra naboens træer en af de ting, der irriterer danske husejere allermest, viser en undersøgelse fra Bolius.
Men hvis du er smartere end de fleste, så tager du en snak med din nabo om problemet – og helst så tidligt som muligt, anbefaler Jesper Bastholm Munk, konfliktmægler og faglig leder på Center for konfliktløsning.

Læs også: Få styr på dit brænde

 

“Du skal tage det alvorligt, lige så snart du mærker irritationen. Både hvis du tager dig i at tænke dystre tanker om naboen eller vender det indad og synes, du selv er lidt sart, er det værd at mærke efter. Du skal ikke gå og gemme på det, for det bliver det kun sværere af”, siger han.

Men før du sætter kaffe på kanden til et lille nabotræf, er det en god idé både at vide, hvad praksis på området er og at sætte dig lidt ind i din nabos situation og tankegang – så er du godt klædt på, hvis din nabo kræver lidt overtalelse for at gøre noget ved problemet.

Naboens høje træer kan give skygge i din have

Kend praksis på området

Der findes som sådan ikke nogen love om, hvor høje træer må være. Og du kan kun bruge hegnsloven til at kræve træet fældet eller beskåret, hvis naboens træ ligefrem vokser gennem skellet og truer med at ødelægge det, eller hvis grene fra naboens træ er decideret i vejen for færdslen på din grund.

Men den civilretlige praksis på området har ændret sig gennem de seneste 15-20 år, så det ud fra uskrevne naboretslige regler er blevet nemmere at få et træ hos naboen fjernet med henvisning til, at det skygger på grunden. Du kan derfor i jeres snak godt tage udgangspunkt i, hvad der hos domstolene er en vis konsensus omkring:

Hvis naboens træ eller træer skygger for en betydelig del af din have i mindst tre timer om dagen, har du umiddelbart en god sag. Er der derudover gener ved nedfald af løv m.v., kan det styrke dit argument. Er omfanget af generne mindre end det, skal du ikke regne med at kunne vinde i et civilt søgsmål, og så er du altså ene og alene afhængig af naboens velvilje.

Under alle omstændigheder er et civilt søgsmål både dyrt og tidskrævende – og så er det langt fra sikkert, at det løser konflikten, siger Jesper Bastholm Munk.
“Retten og Hegnssynet fokuserer på sagen, men tager ikke højde for alle de følelser, der ofte knytter sig til en nabokonflikt. Selvom der falder en afgørelse, er det ikke usædvanligt, at konflikten fortsætter”, fortæller konfliktmægleren, der ser en stigende tendens til, at der går prestige i at betale bøderne i stedet for at efterleve Hegnssynet eller Byrettens afgørelse.

På den måde kan konflikten fortsætte i det uendelige – hvorfor vi er tilbage ved konklusionen, at den gode, velinformerede snak med naboen er din bedste chance for rent faktisk at få løst problemet.

Læs også: Beskæring af træer

Se sagen fra naboens side

Når nabokonflikter er så svære, handler det om, at det kommer helt tæt på vores territorium. Hjemmet, huset, haven er vores sted – der, hvor vi lader op og er sammen med dem, vi holder af. Derfor er det vigtigt for os, at vi kan slappe af. Men sådan er det jo også for naboen, minder Jesper Bastholm Munk om.

“De ser måske ikke ens ud, men det er vigtigt at huske på, at de fleste af os har de samme behov og nogenlunde ens grundlæggende værdier. De fleste er enige i, at man tager hensyn til hinanden, men er måske ikke enige om, præcis hvad det vil sige. Man kan komme langt ved at respektere hinandens forskelligheder”, forklarer han.

I stedet for at lade irritationen over det skyggende træ udvikle sig til overfølsomhed over for naboens børn, hund og med tiden farven på hans hus opfordrer han til at undersøge, hvordan virkeligheden ser ud fra naboens side af skellet.

Måske har naboen ikke skænket din terrasse en ærlig tanke, men er parat til at fælde træet, det sekund det går op for ham, at det generer dig. Eller måske ligger hans barndoms kæledyr begravet under træet. Dialogen er vejen frem til en løsning, der kommer jer begge til gode.
“Man plejer at sige, at kommunikation fremmer forståelsen, men i konflikter med naboen handler det snarere om, at forståelse fremmer kommunikationen”, siger Jesper Bastholm Munk.

Læs også: Vores skelpæl er forsvundet – hvad gør vi?

5 veje ud af skyggen

  1. Handl hurtigt

Lad være med at gå og putte med din irritation. Tag dig selv og dit naboskab alvorligt og tal med din nabo, inden irritationen over hans store træer bliver til søvnløse nætter og eskalerende konflikt.

  1. Tal med – ikke om

Det kan være fristende at lufte din irritationen til andre i kvarteret i stedet for at gå direkte til naboen. Men det er en rigtig dårlig idé. En nabokonflikt kan præge hele kvarteret, påpeger konfliktmægler Jesper Bastholm Munk.

  1. Tal ordentligt

Du skal smede, mens jernet er lunkent, så sørg for, at den værste irritation har lagt sig, inden du taler med naboen. Og tænk ikke kun over, hvordan du taler, men også over hvor og hvornår. At fange naboen midt i ulvetimen med indkøbsposer og trætte børn under armen eller midt i aftenkaffen og Nyhederne giver ikke det bedste resultat.

  1. Bliv på din side af hækken

Hold dig til dine behov og din egen matrikel. Fortæl stille og roligt, hvad dit problem består i, og hvad du ønsker dig. Pas på, hvordan du betegner den anden.

  1. Gå på besøg i naboens verden

Stil spørgsmål. Vær undersøgende. I stedet for at tro, at du ved, hvordan din nabo tænker, så undersøg det i ro og mag. Forståelse fremmer kommunikationen.

Kilde: Konfliktmægler Jesper Bastholm Munk, Center for konfliktløsning

Læs også: 9 fede og gratis apps om naturen

Hver 10. generes af skygge fra naboens træ

Lugt og røg fra grillen, støjende børn i trampolinen, lystigt larmende motorsav og græsslåmaskine søndag morgen eller en lille ’gave’ fra nabohunden midt på græsplænen.
Der er masser af ting, de danske boligejere generer hinanden med. Utilsigtet eller ej.

I en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Bolius, svarer halvdelen, at de har følt sig generet af naboen. Værst er naboens kæledyr og støj fra motoriserede haveredskaber, men på en klar tredjeplads kommer skygge fra naboens træer.
Så mange som hver 10. boligejer har følt sig generet af naboens træer, og mere end hver 5. gene er endt i en decideret konflikt.

Kilde: Bolius – Boligejernes Videnscenter

Læs også: Din hæk, min hæk og vores skel

Tekst  Karin Wain

Foto  Getty Images og diverse producenter