Gør din plæneklipper forårsklar på 1 time

Få en flottere græsplæne, forlæng levetiden på din plæneklipper og undgå ærgrelser resten af sommerhalvåret med disse 10 effektive trin til at gøre plæneklipperen klar til sæsonen.

Når foråret banker på, afslører det ofte den dårlige samvittighed fra sidste sæson: Fik vi lukket sommeren ordentligt ned? Blev grillen gjort ren, og kom trillebøren i hus? Og hvad med plæneklipperen? Den må vi også have set på, for nu starter en ny sæson, og forårets græs er frodigt og vokser hurtigt. Og er det ikke netop det, vi har set frem til?

Men bare rolig, du er ikke den eneste, der glemte duksetjansen ved slutningen af sidste sæson:

“Vi opfordrer altid vores kunder til at køre plæneklipperen tom for benzin om efteråret, hvis de ikke bruger miljøbenzin. Vi opfordrer også til, at man får gjort plæneklipperen ordentligt ren og fjernet jord og gammelt græs, når sæsonen er forbi. Men vi ved jo godt, at det ikke er alle, der får det gjort, og så må det gøres i forbindelse med forårsklargøringen,” siger Peter Feldt fra Østjysk Plæneklipper Service.

Så her er din guide til at vinde den gode samvittighed tilbage – med det udgangspunkt, din græsslåmaskine har fået lov til at stå vinteren over, med gammel benzin og uden at være ordentlig rengjort. Og hvad skal der så gøres trin for trin? Læs med her:

Læs også: Din robotplæneklipper bør tilpasses plænens størrelse

Klargøringens 10 trin (motordrevne Plæneklippere)

1. Tøm tanken og hæld frisk benzin på

Benzin kondenserer og mister dermed oktan i løbet af vinter.

2. Overvej miljø benzin som for eksempel aspen

Det kan holde sig året rundt i fem år. Derfor behøver du ikke udskifte benzinen om foråret, hvis du benytter miljøbenzin.

3. Tag tandrørshætten af

Du skal nu arbejde med klingen, og når du drejer den, kan det i værste fald få plæneklipperen til at gå i gang. Derfor er det uhyre vigtigt for sikkerheden, at du lægger ud med at erne tændrørshætten.

4. Vip plæneklipperen

Så den star på baghjulene. Læg noget tungt på styret, så den bliver der. Herefter kan du komme til plæneklipperens underside. Bemærk: Lægger du maskinen på hovedet eller på siden kan motorolien løbe I udstødningen.

5. Fjern jord og gammelt græs under plæneklipperens skjold

Brug eventuelt en spartel. Hvis du har en kompressor, er det en god idé at blæse efter med den. Jord fra græsset kan gå i maskinens lejer og skal derfor fjernes.

Mand slår græsplæne med græsslåmaskine

6. Afmonter klingen og slib den skråt

Slib den på en slibesten eller med en langsomtgående batteridrevet vinkelsliber. Det er vigtigt, at den er langsomtgående, da slibningen ellers kan være svær at styre

7. Tag luftfiltret ud

Blæs det forsigtigt rent eller vask det.
 Hvis filteret er brunligt eller plettet sort, bør det skiftes af servicemanden.

8. Tjek olie ved at se på indikatoren

Husk, at oliestanden højest må komme en halv centimeter over max. Ved for meget motorolie kan du risikere, at plæneklipperen ikke vil starte, eller at den oser vederstyggeligt og 
ikke kan køre normalt

9. Smør maskinen i kuglelejer mv. ved bevægelige dele

Hvis du ikke fik gjort det i efteråret, er det også en god idé at give metaldelene en gang olie mod rust

10. Overvej service

Det er klogt at lade fag­ manden gå plæne­klipperen igennem minimum hvert andet år. Hvis plænen er stor, bør det være hvert år. Ved service foretages let rengø­ring, bevægelige dele smøres, der justeres og efterspændes, kniven slibes, og motorolie, luftfilter og tændrør udskiftes.

HUSK:

Af alle de gode råd er DET VIGTIGSTE AT TAGE TÆNDRØRS­ HÆTTEN AF, før du går i gang med klargøring af plæneklipperen. Der er en lille risiko for, at motoren går i gang, når du drejer klingen. Husk derfor at lade sikker­heden komme forud for alt.

Læs også: Slip af med ujævnheder og huller i din græsplæne

Det tager kun 5 minutter…

Plænen er klippet, og det ser godt ud. Så er det med at få plæneklipperen på plads i udhuset 
til næste gang, og en vis selvtilfredshed indtræder: Jeg fik det gjort, plænen er nyklippet og dufter af nyslået græs, og haven virker endnu mere indbydende… Men måske skal du lige bruge 5 minutter på plæneklipperen, før du tager dit velfortjente hvil? Græsset har det med at pakke sig under skjoldet, og er det fugtigt, kan det medføre rust. Dertil kommer, at det er hårdt og opslidende for motoren, hvis der er for meget græs pakket under skjoldet.

Fjern græsset efter græsslåning, evt. ved hjælp af en vandslange, hvor du lader vandet skylle græsset under skjoldet væk. Det tager kun få minutter, men det er en tid, der er givet godt ud – og det gælder alle former for plæneklippere.

Kilde: Østjysk Plæneklipper Service.

Græsplæne

Men hvad med el-klipperen?

Den eldrevne plæneklipper er ikke så besværlig som den motordrevne klipper, når den skal klargøres til sommersæsonen. Den kan godt vendes på hovedet, så man kan komme til under skjoldet, for her er der ingen motorolie, der kan løbe ind i et filter. Men hvad skal der gøres ved den eldrevne klipper, før den er klar til at indtage forårets frodige plæner?

Her er en række enkle punkter, der er værd at huske:

  • Fjern græs under skjoldet, hvis det ikke er gjort i efteråret
  • Brug eventuelt kompressorluft til at blæse gammelt, vissent græs væk
– det kan trænge ind og gemme sig overalt
  • Afmontér og slib kniven
  • Smør kuglelejer og kontroller maskinens ledninger for buk og brud

TIP! Hvis du har en batteridrevet plæneklipper, er det en god idé at tage batteriet ind vinteren over og lad det stå i stuetemperatur. Batterier står og aflader og kan i værste fald falde sammen og dermed gå i stykker. Derfor anbefales det at lade batteriet op mindst én gang hen over vinteren.

Husk lige håndskubberen

Den gode, gammeldags håndskubber med cylinderklipper er faktisk slet ikke så gammeldags igen. Den fås i lette og moderne udgaver, der
 er lette at skubbe og klipper effektivt.

Men også her gælder det dog, at du skal huske vedligeholdelsen.

“Cylinderen har fem klinger i tromlen, og det er vigtigt, at de slibes 100 procent lige. Ellers kommer plæneklipperen til at klippe skævt,” siger Peter Feldt fra Østjysk Plæneklipperservice. Hvor ofte klingerne skal slibes afhænger af brugen, men har du en gennemsnitlig størrelse have, og slår du græsset i den med din hånd skubber 1-2 gange om ugen, vil klingerne typisk skulle slibes hvert andet år.

“Det er de færreste, der kan klare det selv,
og derfor vil jeg nok anbefale et besøg hos fagmanden, hvis man kan mærke, at det er tid for slibning. Men man kan på andre måder gøre plæneklipperen forårsklar, og her er det vigtigst at fjerne gammelt græs og i det hele taget gøre den ren. Derudover kan man smøre og justere efter, hvor højt græsset står, før man går i gang,” forklarer fagmanden.

Læs også: Din robotplæneklipper bør tilpasses plænens størrelse

Tekst  Kurt Balle Jensen

Foto  Fidler Jan, m.fl.