Drømmen om at lade en maskine klare arbejdet i haven helt selv, frister mange til at investere fra 10.000 kroner og opefter i en robotplæneklipper.

Men inden du farer ned i byggemarkedet, skal du lige overveje, om din græsplæne er egnet til det.

Tænk hvis græsplænen klarede sig selv, så du kunne ligge i havestolen og nyde vejret i stedet for at trave rundt efter en plæneklipper flere gange om ugen. Med de mange robotplæneklippere, der efterhånden er kommet på markedet, er den tanke ikke længere utopi for haveejere.

Men ligesom med robotstøvsugere og andre højteknologiske løsninger skal du ikke forvente, at arbejdet bliver gjort hurtigt. En række test af forskellige modeller viser, at det tog maskinerne mellem halvanden og knap to en halv time at slå en testgræsplæne på 100 kvadratmeter – et stykke arbejde, der med en normal plæneklipper vil tage 10-15 minutter.

Læs også: Gør naboen grøn af misundelse over din græsplæne

Tålmodighed i begyndelsen

Med en robotplæneklipper kan du slippe for besværet i dagligdagen, men de fleste modeller kræver, at du investerer op mod fem timer på at få den til at virke optimalt første gang.

Dels skal den programmeres, dels skal der lægges kabel rundt omkring haven, så maskinen ved, hvor den skal køre til. Kablet kan lægges oven på jorden ved hjælp af kramper og vil efter nogle uger være vokset til og forsvundet i græsset.

Det er en god idé at klippe græsset så kort som muligt langs omkredsen for at få kablet tæt på jorden. Du kan også grave kablet ned fra begyndelsen, hvis du foretrækker den løsning. Den anbefalede dybde er 3-10 cm.

Derudover skal du have kablet de områder ind, hvor maskinen ikke må køre hen – for eksempel en vanddam. Robotklipper kan forebygge indbrud Mange er bange for at få stjålet deres robotplæneklipper.

De fleste har dog indbygget alarm og en kode, som man skal kende for at kunne koble maskinen til en ny ladestation. Og faktisk kan det ligefrem være en god ide at lade din robot køre, når du ikke er hjemme. Ifølge Tryg Forsikring er erfaringen nemlig, at en nyklippet plæne har en præventiv virkning mod indbrud. Tryg råder dog til, at du placerer ladestationen et sted, hvor den ikke kan ses fra vejen. Det er også en god idé at bede naboen om at tjekke, at plæneklipperen har fundet tilbage til sin garage efter endt klipning.

Det skal du tænke på, før du køber robotplæneklippere

  • Bor du tæt på naboerne, skal du overveje lydniveauet. Vælg en lydsvag model.
  • Hvis din have skråner meget, kan robotten komme i problemer, selv om producenterne hævder, at maskinerne kan klare op til 20 graders skråninger.
  • Hvis du har mange bede, bassiner eller lignende, kan det blive besværligt, og du skal lægge meget kabel ud.

Tekst  Jette Damgaard

Foto  Gettyimages