Robotter der indtager huset og haven

Synes du også, at det er helt ok, hvis robotter overtager vores arbejde?

Så læs her, hvad du allerede i dag kan slippe for selv at lave.

Måske er du typen, der godt kan lide at gå og ordne havens bede eller få ting til at spire og gro i drivhuset. Måske elsker du at bruge timevis på at lave lækker mad fra bunden.

Det kan sågar være, at du ikke har det mindste imod at banke et skur sammen i baghaven eller give plankeværket en omgang maling i den første spæde forårssol. I så fald er du ikke alene.

Men det er nok de færreste, der synes, det er en fest at støvsuge. Vaske gulve. Slå græs. Rense tagrender. Luge ukrudt.

Læs også: Sådan sparer du KASSEN på din næste plæneklipper

Robotter der gør arbejdet

Hvor dejligt livet som villaejer end er, er der altid en række opgaver, man godt kunne tænke sig at slippe for. Og det er i stadigt højere grad muligt, fordi vi kan sætte robotter til at gøre arbejdet.

Ordet robot kommer af det tjekkiske robota,der netop betyder ‘slavearbejde’. Og der er efterhånden blevet udviklet en lang række robotter, hvis formål netop er at gøre livet som husejer nemmere – og det til en stadigt mere overkommelig pris.

Gulve og vinduer

Den indtil nu mest udbredte indendørs husholdningsrobot er robotstøvsugeren, der efterhånden findes i en del danske hjem. Den fås i et væld af modeller, der koster helt ned til ca. 800 kr. – om end diverse tests viser, at du skal betale mindst et par tusinde mere for de virkeligt effektive robotstøvsugere.

Nyere på markedet er robotgulvvaskeren, som du blot skal fylde med vand og sæbe, før du kan smide dig på sofaen med en bog, lege med ungerne – eller gå i gang med nogle af de andre opgaver i hjemmet, som der endnu ikke findes robotter til. En kompakt robotgulvvasker som fx iRobot Braava Jet 240, der høster pæne ord hos forbrugerjournalisterne, kan fås for 1.500 kr.

Du skal betale næsten det dobbelte for den nye vinduespudserrobotEcovacs Winbot 950, men så kan den også selv klare alle de bøvlede vinduer på fx førstesalen eller i drivhuset. Du skal dog være opmærksom på, at den ikke selv kan klatre over sprosser og vinduesrammer, så den egner sig bedst til store vinduespartier.

Læs også: Hvilke hårde hvidevarer hitter?

Støvsugerrobot

Plæne og terrasse

Når det gælder havens hjælpere, har robotplæneklipperenførertrøjen. Stadigt flere har set fidusen i én gang for alle at afgrænse plænen med fx ledninger og pløkker, og så ellers lade robotplæneklipperen køre på de tidspunkter, du ønsker. At de nye modeller selv kan køre hen til opladning, og at plænen har godt af at få klippet mindre af længden oftere, end de fleste af os orker selv at gøre, tæller med på plussiden. Robotplæneklipperne fås i et hav af varianter fra ca. 5.000 kr. og opefter.

Der er efterhånden også udviklet mange systemer til smart, fjernstyret vanding af plæne og bede, og Gardena kalder selv deres system Comfort AquaContour Automatic, der kan fås for godt 1.200 kr., for en decideret vandingsrobot, selv om den ikke kan bevæge sig rundt på egen hånd og strengt taget nok ikke lever op til betegnelsen robot. Men smart er den. Du kan gemme to forskellige programmer – et til forhaven og et til baghaven – med op til 50 individuelle vandingspunkter i den og justere dens rækkevidde til mellem 2,5 og 10,5 meter.

Hører du til dem, der har en swimmingpool i haven, må en poolrobotvære sagen. De kaldes også automatiske poolstøvsugere og kan rengøre bunden i din swimmingpool om natten, så du kan nøjes med at nyde at svømme rundt i den om dagen. Priserne starter på et par tusinde, men det er  jo kun en dråbe i… pølen i forhold til de samlede udgifter ved en pool.

Når vi snart rammer grillsæsonen, har du også en god undskyldning for at anskaffe dig en grillrobot, der kan rense din brugte grill for fastbrændt fedt og forkullede madrester. Der findes mange modeller på markedet, som er opbygget efter nogenlunde samme princip – hvor den selv kører rundt inde i grillen på roterende ruller med messingbørster, der både renser og fungerer som hjul – og prisen ligger typisk fra 600 kr. og opefter.

Læs også: Deleøkonomi med naboerne

Plæneklipperrobot

Havens bede og husets tag

En af de mest irriterende, snaskede forårsopgaver i hus og have er rensning af tagrender. Men heller ikke det behøver du gøre selv. Den smarte tagrenderobotiRobot Looj 330 kan gøre det for dig. Den tilpasser sig automatisk tagrenden og kan med sit rensehoved, der roterer med 500 omdrejninger i minuttet,rense op til ni meter tagrende på fem minutter. iRobot Looj er p.t. udgået af mange danske webbutikker, men kan stadig købes på fx Amazon og ebay til omkring 1.600 kr. + levering til Danmark.

Og nu til en af de måske mest efterspurgte maskiner i havehistorien: ukrudtsrobotten. Den nye, solcelledrevne lugemaskine Tertill, som er udviklet af manden bag den succesfulde robotstøvsuger Roomba, skulle i skrivende stund være på vej på markedet. Udviklingen af Tertill er crowdfundet, og de første, der har skrevet sig op til at købe alle haveelskeres våde drøm, skulle modtage den her til maj.

Endelig har du nu mulighed for at dyrke alskens afgrøder som en professionel med den ligeledes crowdfundede køkkenhaverobotFarmBot Genesis, der bl.a. selv kan plante frø, måle jordfugtighed, give hver enkelt plante den passende mængde vand og spotte ukrudt med det indbyggede kamera – for derefter selv skaffe sig af med det. Robotten kan styres fra en app, der også kan give besked, når afgrøderne er klar til høst.

Det lyder vildt, men FarmBot er rent faktisk i produktion og sendt ud i omkring 600 eksemplarer verden over – og prisen? Jo, den lille model (1,5 x 3 m) koster ca. 15.000 danske kroner. Den store model (3 x 6 m) koster næsten 22.000 kroner. Det er naturligvis en sjat, men der er jo ingen, der siger, at man ikke kan købe den sammen med naboen eller grundejerforeningen.

Læs også: Godt grej til redskabsskur og værktøjskasse

Vanderobot

Hvad med vasketøjet?

At genkende og sortere vasketøj er en langt mere kompleks opgave, end de fleste af os tænker på – og derfor findes der endnu ikke en robot, der kan klare tøjvasken for dig. Men verden har allerede set den første robot-tøjfolder, Laundroid. Den koster dog næsten 100.000 kr., og det synes usikkert, om en billigere udgave til brug i private hjem vil komme i produktion.

Det skulle dog være tilfældet for en anden tøjfolderobot, FoldiMate. Den kan folde tøj fra størrelse 5 år til XXL – og kan lige nu forudbestilles til levering i USA i slutningen af 2019 til en pris på 6.000 kr.

Læs også: Hvilke hårde hvidevarer hitter?

Tekst  Mette Trudsø

Foto  Colourbox m.fl.