Når havemøblerne kommer frem, bør de have en ordentlig omgang, så de er sommerklar og holder bedre. Vi har samlet en række gode råd til pleje og vedligeholdelse.

Møbler af teaktræ

Teaktræsmøbler er egentlig vedligeholdelsesfri, men kan blive lidt ”trætte” og sølvfarvede at se på. Det findes der råd for:

• Teaktræsmøbler vaskes med sæbevand. Skjolder slibes væk med fint sandpapir.

• Nye teaktræsmøbler kan beskyttes mod pletter ved at mætte med tyktflydende sæbespåner og en efterpolering med tør bomuldsklud.

• Hvis de bliver matte at se på, kan du give møblerne en gang olie.

Oliebehandlede møbler

Hvis dine træmøbler skal holde længe, skal de vedligeholdes hvert år. Den almindelige rengøring klarer du med vand og sæbe. Derudover kan du gøre følgende:

• Oliebehandlede havemøbler bør have ny olie mindst en gang om året.

• Hvis der er kommet fedtpletter eller skjolder på møblerne, kan de fjernes med brun sæbe eller skurepulver. Alger kan fjernes med Rodalon.

• Før du går i gang med oliebehandlingen, skal træmøblerne vaskes med trægrundrens. Det er vigtigt, at de bliver grundigt tørre, før de olieres.

• Når olien er smurt på, skal den suge mindst 20 minutter. Giv eventuelt olie af flere omgange og tør overskydende olie af med en fnugfri klud.

Læs også: Glasrækværk til havens herligheder

Malede træmøbler

Malede træmøbler kan vaskes med vand og sæbe, hvis det bare er almindelig rengøring. Hvis de skal males, skal du vaske dem med grundrens. Hvis du vil have et flot resultat, kan du med fordel bruge denne fremgangsmåde, når du maler:

• Før du maler, skal du fjerne maling, der skaller. Slib efter med fint sandpapir.

• Når du maler møblerne, skal du huske at give enderne tre-fire gange.

• Hvis skruer og beslag er blevet rustne i løbet af vinteren, skal de skiftes. Ellers kan rusten trænge igennem malingen.

Plast og polyrattan

Som regel er plastmøbler klar til endnu en sæson, hvis de blot bliver vasket af med en omgang universalrengøring.

Hvis du gerne vil have en ekstra blank overflade, så prøv at vask møblerne med autoshampoo eller gulvplejemiddel med voks.

Du kan undgå, at plastikmøblerne bliver triste at se på ved at dække dem til, når de ikke bliver brugt, for møblernes overflade risikerer at blive ætset af for eksempel fugleklatter.

Hvis møblerne er blevet grimme, kan du prøve med polermiddel til biler. Der findes blandt andet et produkt fra Sadolin, som hedder Slipol, der er godt til plastikmøbler.

Eller du kan bruge en blanding af sprit, wienerkalk og knofedt.

Bland wienerkalken med lidt husholdningssprit til en tyk grød, der smøres på en klud og gnides på møblerne. Skyl godt efter med rent vand. Det er en god ide at efterbehandle med voks, da behandlingen med wienerkalk godt kan ridse møblerne.

Voks fylder ridserne ud og gør møblerne pænere og nemmere at vedligeholde.

Læs også: Guide til den perfekte have

Hynder og parasoller

Hvis betrækket kan tages af hynderne til dine havemøbler, kan de som regel også tåle at komme i vaskemaskinen. Fjern eventuelle pletter med de midler, du plejer at bruge til ekstra beskidt tøj.

Du kan også ty til et af de gamle husmoderråd: Brug kærnemælk. Fugt pletterne og lad kærnemælken virke et døgns tid, inden du putter hynderne i vaskemaskinen.

Hvis parasollen eller hynderne er blevet jordslåede, kan du forsøge dig med Rodalon. Det tager den sorte farve fra svampene. Lad midlet sidde i et døgns tid og skyl efter med vand.

Pak aldrig hynder og parasoller væk, hvis de er fugtige.

Tekst  Jette Damgaard

Foto  TT Woodcare