Haven er ikke et helle for hjernen

For rigtig mange danskere er haven et helle. Her nusses, slappes af, lægges endnu flere fliser eller noget fjerde. I havearbejdet er alle dyder indlejret: ro, motion, stilletid, refleksion, æstetik, intellektuelle udfordringer, håndværk og erfaringstilegnelse. Haveejere er blandt de mennesker, der kommer mest uden for, og det er god for krop og sjæl. Men husk, at selvom jeres have er fantastisk (og sikkert også verdens centrum), så kan en tur ud i for eksempel skoven give hjernen noget, som haven ikke kan.

Læs også: Den Danske Naturfond yder millionstøtte til 15 lokale naturprojekter

Det er hyggeligt at arbejde i haven, og det giver da også en art ro i kroppen, at bruge den til at luge og klippe. Overvej hvordan børnene kan hjælpe, så det bliver et familieprojekt.

Det er hyggeligt at arbejde i haven, og det giver da også en art ro i kroppen, at bruge den til at luge og klippe. Overvej hvordan børnene kan hjælpe, så det bliver et familieprojekt.

Den rette ro i naturen

I haven har man ofte en fokuseret opmærksomhed. Hvor meget skal hækken klippes, skal der vandes så og så meget og er plænen nu igen lettere forsvundet i mos og lav. En gåtur eller blot at sidde ude i naturen giver hjernen ro på en meget vigtig måde. Det er den ikke fokuserede opmærksomhed. Det er her, at hjernen restituerer maksimalt. Den velbrugte grå masse øverst oppe skal fra morgen til aften forholde sig til artefakter, skilte, udsagn, tekster, er stregen lige, er farven for mørk, var tonen i stemmen trist, var sms’en tvetydig osv. Ved for eksempel at sidde ude i naturen med ryggen op af et træ og kigge udover vandet, nogle bakker eller blot ind i skovens løvhæng er måske det mest afstressende, man kan lave. Blodtrykket falder, serotonin dannes (det er et lykkestof) og hjernen får lidt ro.

Der er ikke noget så lækkert som at slippe den fokuserede opmærksomhed i hverdagen. I skoven kan du lade tankerne vandre eller gå helt i stå.

Der er ikke noget så lækkert som at slippe den fokuserede opmærksomhed i hverdagen. I skoven kan du lade tankerne vandre eller gå helt i stå.

Mit råd til dig i dag er: Nyd og brug haven, men for din egen skyld brug naturen som ekstra batteriopladning indimellem. Det smitter sikkert også af på familien og havearbejdet.

Læs også: Claus Dalbys haveklub

Danmarks Naturfredningsforening arbejder for biodiversitet:

Biodiversitet handler om mangfoldigheden af liv i naturen lige fra små insekter til store egetræer.

Oftest er en høj biodiversitet et tegn på, at naturen trives, fordi der er plads til mange arter og processer.

Danmarks Naturfredningsforening vil gerne have danskerne ud og tage temperaturen på biodiversiteten i den danske natur, og i 2015 kan du tage naturen i hånden ved at registrere bestemte arter af dyr og planter, svampe og mosser i naturen, hvor du bor.

1. marts kommer der desuden en mobil app til formålet, men allerede nu kan du gå i gang med at registrere.

Læs mere på www.biodiversitet.nu

Tekst  Thomas Neumann

Foto  Christian Theede, Anders Dam, Sven Hansen

naturbloggen

Naturbloggen med Thomas Neumann

Jeg har en lang og lys kærlighedshistorie med friluftsliv, miljø og naturen. Med årerne er kulturhistorien i dyr og planter kommet ind som endnu en måde at nyde og udforske naturen på. Små naturæstetiske oaser som spindelvæv i sensommersol og storslåede vidder giver samme glæde. At dele naturoplevelserne med børn er berigende og det bedste, jeg ved. Som naturvejleder hos Danmarks Naturfredningsforening kan jeg kombinere min passion med mit job.