Hvordan vælger jeg den rigtige spade?

En spade er ikke bare en spade. Spadens primære funktion er at grave huller, lave kanter, vende jord, plante planter, dele stauder og skovle sne. Er I flere i familien, der skal bruge samme spade, er det en god idé, at vælge én, der kan justeres i højden; så kan børnene også bruge den uden brok.

Hænger spadens pris og kvalitet sammen?

Langt hen ad vejen følges pris og kvalitet for spader. Du kan købe en spade for billigt, men du kan også købe den for dyrt. De bedste spader ligger i et prisleje af 300-400 kroner, men du kan få dem helt ned til 100 kroner og op til 600 kroner. Så uanset behov kan det betale sig at gå efter kvalitet, da det næppe vælter budgettet.

Læs også: Godt grej til redskabsskur og værktøjskasse

En all-round spade klarer det meste

Den gode gamle Zinck-Lysbro er en klassiker og en robust spade, der klarer de fleste ekstra krævende opgaver.

Hvis spaden blot skal bruges til det gængse havearbejde, er en all-round model fra eksempelvis Fiskars et udmærket valg. En god all-round spade skal have en god trædeflade samt en passende tyngde; du vil helst kunne mærke, at du har et solidt redskab i hånden, men det skal ikke være så tungt, at det tager alle kræfterne.

Når du køber ny spade, som skal være din ven de næste mange år, så gør dig selv den tjeneste at tjekke, hvordan forstærkningen er samlet med skaftet. Det er nemlig spadens svageste punkt, så samlingen skal være solid.

Tænk over spadens brug

Selvom spader kan bruges til det meste, er det en god idé at lade din almindelige spade stå, hvis du går i krig med bambus eller sten. Brug en pæle- eller drænspade, hvis du skal sætte hegn op, og brug den forkromet version, hvis du skal flashe det første spadestik til et nybyggeri foran kameraet.

Er du glad for blomster i din have, kan en staudespade være det helt rigtige valg for dig. Det smallere hoved gør den ideel til opgravning og deling af stauder. Fordi den er smallere og lettere, er det ofte kvindens foretrukne våben i haven.

Læs også: 10 planter der holder myggen væk

Tekst  Tekstspot

Foto  Gitte Højbjerg