Drømmer du om sunde grøntsager og bær, så er det i april du kommer godt i gang med køkkenhaven

Aprilvejret er lunefuldt, og det er derfor for tidligt at gå i gang med rødbeder, persille, bønne- og squashplanter. Men de mere hårdføre sager som løg, vårsalat, radiser, kål, rucola, gulerødder og ærter er klar til start. Frøene kan sås, så snart jorden smuldrer, men ikke hænger ved, omkring rivens tænder.

Vil du springe den langvarige spiringsproces helt over, kan du købe planter af bær og grøntsager, der er klar til udplantning. Så består kunsten blot i at vænne småplanterne til de køligere udendørs temperaturer, inden de plantes ud. De fleste småplanter er produceret i drivhuse, og derfor tåler de ikke at ‘overnatte’ udendørs lige på én gang.

Stil bakker og krukker med jordbærplanter, kål- og salatplanter klar til udplantning udenfor i haven i dagtimerne og tag dem ind i f.eks. carporten til natten. Efter en lille uge – de sidste to nætter får de lov at overnatte nær ved husets lune mure – kan de plantes ud på række og geled i køkkenhaven. Enten direkte i jorden eller i jord der er fyldt i højbede.

Læs også: Flotte krydderurtekasser på hjul

Gode ideer til køkkenhaven

Pallerammer som urtehave

Skal ideen med en urtehave prøves af med udvidelsesmuligheder efter behov til næste år, er pallerammer ideelle at bruge som bede. De måler 80 x 120 cm, er 20 cm høje og kan stilles direkte på græsplænen i et-tre lag, fyldes med jord og derefter plantes eller sås til. Bedene bliver større hvis de holdes sammen to og to.

Plant asparges i april

Lækre asparges af egen avl fra april til sankthans. Lyder det besnærende? Så er det bare at plante aspargesplanterne i april. Det er virkelig nogle underlige størrelser – rødderne ligner blæksprutter.

Plant aspargesrødderne i en 30-40 cm dyb rende i jorden, hvor der er lavet en forhøjning i midten af renden. Herpå lægges de udbredte rødder og jorden skubbes henover dem. Pres jorden sammen med riven og giv rigeligt vand bagefter. Asparges skal vokse i fred i to år, inden der må høstes – så det kan kun gå for langsomt med at få dem plantet i haven.

Voksende asparges plantet i jorden

Læs også: Grøntsager og hvidløgsbrød på grill

Kål i bakker

Det er nemt, det er hurtigt, og du kan nå flere afgrøder på én sæson. Hold udkig efter småplanter af grøntsager, der er klar til udplantning. De er lige til at plante ud én for én på rækker i køkkenhaven. Sørg for at jorden er gødet inden plantningen og vand grundigt bagefter. Køb kun udplantningsplanter, som ser saftspændte ud, og som ikke har manglet vand, mens de har ventet på dig i butikken.

Hjemmedyrkede jordbær

Der er mange forskellige jordbærsorter. Plant en kasse med totre forskellige slags, så kan høsttiden strækkes fra juni til langt ind i august.

Planteafstanden for jordbær er 40 cm – med 50 cm mellem rækkerne. Er der blandet lidt kompost i jorden, max. to cm tykt lag, er det rigtig godt.

Det er ikke godt at give gødning til jordbær om foråret – så danner de alt for mange og store blade, men ikke mange bær. Vand bedet grundigt, når planterne er kommet i jorden. Du får de dejligste hjemmedyrkede jordbær, hvis du husker at vande planterne i maj, mens bærrene er grønne. Spænd i øvrigt et stramt net hen over jordbærbedet, hvis du vil have bærrene for dig selv. Fuglene kan så i stedet få en skål med vand.

Sådan slipper du for snegle

Undgå snegle i køkkenhaven med en smule sneglebekæmpelsesmiddel under en omvendt urtepotte. Så holdes anti-sneglemidlet tørt, det er drøjere i brug, og der er ikke andre dyr, der kan hente det.

Sneglene bliver lokket til, hvis du lægger lidt småtskåret agurk ind sammen med sneglekornene. Husk en lille afstand mellem jord og potte på ca. 1 cm. Det er ikke tilladt at bruge sneglegift, der indeholder metaldehyd i Danmark. Det er meget giftigt for alle pattedyr inkl. småbørn. Brug i stedet sneglemidler, der indeholder ferrifosfat. Det har handelsnavne som fx Sneglestop og Ferramol – er som sådan ikke giftigt og godkendt i økologisk dyrkning.

Læs også: Hvide asparges med hellefisk og kapers- og æggevinaigrette

Tekst  Laila Sølager, Planteskoleringen

Foto  Laila Sølager, Planteskoleringen & Getty Images