Plant foråret i oktober – på den nemme måde. Læg forårsløg i græsplænen og plant hækken.

Oktober er tiden til at lægge forårsløg. Vil du gøre det nemt, køber du en stor portion løg af krokus og snepryd. De skal lægges i græsplænen, der til foråret bliver et mylder af blomster.

Netop de to typer af forårsløg er tidligt i gang med blomster – allerede i marts og april – og derfor kan de nå at blomstre og visne ned, før plænen behøver klipning for alvor.

Husk altid at løvet på blomsterløg skal have lov at vokse videre efter blomstringen, så der er kræfter i løget til blomstring næste forår.

Læs også: Nødhjælp til en tyndbenet bøgehæk

Klæd træerne på før vinteren

Det er ærgerligt at se nyplantede frugttræer gnavet til døde i vinterens løb af sultne mus, rådyr og harer.

Det er i efteråret, at træstammerne skal beskyttes. Et rør af luftigt plastnet sættes omkring stammen, så de skarpe tænder ikke kan komme i nærheden af den saftige bark. Dyrene kan ganske vist stadig snuppe en bid eller to af toppen på træet, men det har ikke den samme fatale udgang, som når stammens bark gnaves af hele vejen rundt. Det dør træerne af.

Plant hækken i efteråret

Oktober er et optimalt tidspunkt at plante hækplanter. De forhandles i bundter á 10 eller 25 stk lige gravet op af marken og altså uden jord omkring rødderne. Derfor er hækplanter billigere end planter, der sælges i potter. Straks man kommer hjem med hækplanterne, skal de plantes midlertidigt i en rende gravet i jorden, så rødderne ikke tørrer ud.

Selvom de fleste bruger hækplanterne til den hæk, der omkranser hele haven, er der også nu en fin mulighed for at plante indre hække. Det er hække, som inddeler haven i mindre rum, afgrænser opholdshaven fra køkkenhaven, er rammen om bålpladsen eller vægge i en lille labyrint til børnene. Brug fire-fem planter pr. løbende meter af bøg, liguster, avnbøg eller hvilken hæk, familien ønsker at nyde de næste år.

Læs også: Tulipaner der kommer igen år efter år

Tekst  Laila Sølager, Planteskoleringen

Foto  laila Sølager, Planteskoleringen