Manglede der noget i din have i år? Så er det i september, du kan gøre noget ved det.

September er en knippelgod måned at plante i. Jorden er lun, fugtigheden er høj, og alle planter får hurtigt fat med rødderne, så de vokser godt fast inden vinteren. Er der tilstrækkeligt med blomster og farver her i sensommeren?

Hvis ikke kan solhat hurtigt gøre noget ved det. Der er kommet en ny skøn solhat på markedet, Rudbeckia hybrid Little Gold Star’ (foto) og den blomstrer til langt hen på efteråret.

Udover blomsterne er de smalle blade, der bevarer den grønne frodighed gennem hele blomstringen, meget dekorative. Little Gold Star bliver 25-30 cm høj og kan derfor passes ind i forgrunden af bedet – gerne sammen med græsser.

Læs også: Tidlige krokus – mine yndlinge …

Den fugtige plet i haven

Det er ikke altid nemt at få noget grønt til at lykkes der, hvor jorden er fugtig. Men der er flere planter, der kan vokse med fugtighed i jorden.

Skal der være blomster fra juli til oktober er det en kattehale, Lythrum virgatum Robert (foto), du skal have fat i. Det er en staude, der bliver 50-60 cm høj og blomstrer rigt, når den vokser i fuld sol.

Vil du have mere højde og fylde i den fugtige del, vil orangegrenet kornel, Cornus sanguinea Winter Beauty, trives der. Om vinteren lyser de orange grene op i vintermørket. Om sommeren er der hvide blomster, som bier og insekter besøger og senere bær til fuglene. De smukke blade får røde efterårsfarver.

Foråret begynder i september

Den dejlige forårsblomstrende have skal påbegyndes nu. Løgene skal i jorden, for at de kan bruge efteråret til at danne rødder. Jo før, des bedre.

Skal forårsfloret være meget, meget nemt at etablere og helt uden pasning, skal du lægge en masse prydløg.

Allium er det botaniske navn, og der er et utal af arter og sorter at vælge mellem. Løgene lægges i en dybde, der svarer til to-tre gange løgets højde og gerne i grupper, hvor flere løg ligger samlet.

Afstand mellem løgene indbyrdes er 10-25 cm. På den måde virker de mere synlige, end hvis der ligger et løg hist og her.

Læs også: Den uundværlige udestue

Tekst  Laila Sølager, Planteskoleringen

Foto  Laila Sølager, Planteskoleringen