Foråret er over os. Og med kirsebærtræer, magnolier, tulipaner og anemoner får du mest mulig forår i din have.

Naturen starter på en frisk. Den brune jord bliver forvandlet til et farvestrålende tæppe af løgplanter og tidlige stauder. Kirsebærtræerne og magnolien blomstrer, et dejligt tegn på at foråret er i fuld gang.

Selvom magnolia har en forholdsvis kort blomstring, hører den til en favoritterne om foråret. De smukke store tulipanlignende blomster får fuld opmærksomhed, da magnolia blomstrer inden løvspring.

Foråret byder på en masse energi. Bierne og de bestøvende insekter begynder at svirre rundt i luften, og har travlt med at finde nektar i de nyligt udsprungne blomster. Solen er for alvor begyndt at varme, og sætter gang i væksten.

Læs også: En tulipan-hosta

De nemme løg

En ting der tit bliver efterspurgt er, at haven gerne må have noget, der blomstrer på alle årstider. Her er brugen af løg ideel til at give farve og blomstring i det tidlige forår.

Løg er utrolig nemme at have med at gøre. De kommer igen år efter år. Når de er afblomstrede, overtager stauderne og de blomstrende buske. Vibeæg, både de hvide og mørke, er så fine og sarte med deres tynde stængler og nikkende hoveder. De mørke er et helt kunstværk i sig selv, med de ternede aftegninger på blomsten.

DSC_4481[1]

Læs også: Forårsløg i krukker

Lav din egen skovbund

Anemonen er måske nok den største forårsbebuder af alle. De hvide anemonetæpper i skovene kan om noget bringe smilet frem. Så hvorfor ikke skabe din egen lille skovbund i haven?

Anemoner kan plantes under buske og løvfældende træer, hvor de vil lyse dejligt op. Ud over den almindelige skovanemone fås også den fyldte ‘Alba Plena’.

Med til skovbedet hører også planten skovmærke. Den afløser anemonerne og blomstrer med hvide tragtformede små duftende blomster. Den breder sig ret hurtigt, men er ikke til gene for naboplanterne.

skovmærke[1]

Vælg de rette sorter

Tulipaner kan være lidt sværere, da de forædlede sorter ikke altid er så robuste. Her gælder det om at vælge nogle af de gamle hårdføre sorter, såsom den hvide og grønne ‘Spring Green’ og den hvide ‘Trés Chic’, som kommer igen år efter år. De blomstrer samtidig og er derfor et godt makkerpar.

Nogle haveejere tager deres tulipanløg op og overvintrer frostfrit. Har du hver tid eller plads til det, er det her en god idé at vælge de robuste tulipaner, der kan blive i jorden.

Kæmpestenbræk er også værd at fremhæve. Den har store tykke, delvist vintergrønne blade, der dækker jorden fint. En meget nøjsom plante der kan trives både i sol og skygge, eneste krav til jorden er, at den ikke må være for våd. Kæmpestenbræk fås med mørk rosa, rosa eller hvide blomster, der blomstrer i april-maj.

Læs også: Vinterens skønheder: Julerose eller påskeklokke?

Tekst  Birgit Aarsleff Sommer, Havedesigner, Grønne Rum

Foto  Birgit Aarsleff Sommer