Anderledes og nemme sommerblomster i krukker, bede, kummer, kasser – ja alle mulige steder gør sommerblomster verden glad og farverig

En have skal helst være fuld af sysler, der virker afstressende. Altså er det ikke meningen, at krukker med sommerblomster kalder anklagende på opmærksomhed, fordi de ikke er blevet nippet eller vandet.

Eller sagt på en anden måde: Ingen krukker er bedre end mange krukker med visne sommerblomster. Kniber det med tid til den slags sysler, er det en ide at gå efter de nemmeste sommerblomster. Det er dem, der tåler at tørre lidt ud, og som ikke skal nippes fri for visne blomster.

Læs også: Old English vaserne blev lanceret i fin stil

Hvilke er det så?

Prøv at gå på planteskolen og find en eller flere Bacopa. Det er en vidunderlig sommerblomst, der har små, nuttede blomster. Uden at du behøver foretage dig andet end at vande, gøde lidt og nyde den fra maj til langt ind i september.

Når du så alligevel er på planteskolen, kan du kigge efter Krassula. Det er en virkelig yndig sommerblomst, der ikke tager det så nøje med vandingen. Alligevel er den i blomst fra tidligt forår til langt hen på efteråret.

Eller du kan finde bladplanter, der slet ikke er sommerblomster, men en art af hvidkløver. Det er Trifolium, som findes med forskellige farver på bladene. De tåler både sol, skygge, tør og våd sommer. En ualmindelig dejlig plante at bruge i krukker, der skal være nemme og alligevel kønne.

Endelig kan du bruge krydderurter, der i sagens natur bliver klippet lidt hist og her, fordi de ryger i salatskålen i køkkenet, og på den måde hele tiden har friske skud. Derfor ser de sunde og levende ud akkurat som de bedste sommerblomster.

Læs også: Månedens Plante i april er kløver

PW – Hvad er det?

Ser du et skilt med bogstaverne PW, når du køber planter? Så er det et kvalitetsmærke, der betyder, at planterne er afprøvet og udvalgt, så de er berettiget til mærket Proven Winners. Derfor er planterne lidt dyrere end almindelige sommerblomster.

Petunia ’Lemon Slice’ er sådan en PW-plante. Den lille mini-petunia er udvalgt, fordi den er sund, har langvarig, overvældende blomstring og ser helt speciel ud. ’Lemon Slice’ egner sig til hængende kurve eller til krukkekanter, som den vil flyde ud over med sine citronskiver.

Tid til bønner

Der er ikke noget så skønt som hjemmehøstede bønner. De er helt saftige og sprøde med megen smag. I maj er det tid til at så eller plante bønner i haven. De lave buskbønner plantes på rækker i solen, mens stangbønner skal vokse op ad et stativ.

Prøv at plante dem langs husmuren – eller rettere ca. 50 cm fra muren. Lange bambuspinde stilles skråt fra planten og hen til muren. Her vil bønnerne sno sig omkring, efterhånden som de vokser. Nu er det virkelig nemt at plukke bønnerne, efterhånden som de bliver store nok.

Husk at vande, da det kan være tørt, hvis dit hus har et stort udhæng.

Tekst  Laila Sølager, Planteskoleringen

Foto  Laila Sølager, Planteskoleringen