Kan du beskære havens træer og buske, hvad gør du med haven, før du tager på ferie, og hvordan klipper du bedst det høje græs, når du kommer hjem? Få gode råd til haven i juli fra Bolius.

1. Sommerbeskæring

Har du en generende gren på syrenbusken? Hænger grene for lavt på paradisæblen? Eller hænger der grene langt ud over plænen fra hasselbusken? Ja så er det nu du kan fjerne grene der generer. Om sommeren er træer og buske i god vækst og deres sår vil således hele hurtigere op hvis du skal fjerne en gren. Mærk på grenen inde ved punktet, hvorfra grenen udgår. Føl hvor grenkraven sidder og skær grenen af lige udenfor grenkraven. Sav eller klip aldrig en gren midt på men læg snittet inde ved en stamme eller grenvinkel. Træerne er i deres vækstperiode bedst rustede til, at hele deres sår op, da der deres ”immunforsvar” her er i top.

Læs også: God tjekliste inden du køber drivhus

2. Lav dine egne stiklinger

Sommeren er den bedste tid på året til, at lave dine egne stiklinger. Alt du behøver er, en moderplante af fx lavendler, fuchsia, pelargonie, eller andre planter, hvorfra du nemt kan lave stiklinger af deres bløde urteagtige stængler. Bræk et skud så der kommer en hæl med to bladsæt og fjern det nederste sæt. Fjern evt. blomster. Del og stik skuddet i en potte med så og priklemuld. Vand og sæt potten i en mælkehvid affaldspose og luk den let til. Efter fjorten dages tid har du rødder på dine stiklinger og posen fjernes. Når det gælder lavendler må stiklingerne gerne være mere træagtige, så slår de bedst rod.

3. Høst dine egne krydderurter

Krydderurterne har mest smag før deres blomstring, derfor er bedst at høste dem her i juli måned. Klip små bundter af fx rosmarin, salvie, timian og basilikum. Du høster bedst de små kviste om formiddagen i takt med at duggen forsvinder. Så bevarer du bedst de æteriske olier i stænglerne.

LÆS OGSÅ: Så let får du dine egne krydderurter

4. Sørg for god luft i drivhuset

Sørg altid for god udluftning i drivhuset. For høje temperaturer giver misvækst og sygdomme hos fx tomat- og agurkeplanter. Åbn vinduerne, når du tager på ferie, drivhuset kan klare sig i 1-2 uger uden pasning på denne måde.

5. Lav din egen digital detox krog i haven

Haven skal ikke kun være arbejde og slet ikke om sommeren. Har du ikke nok steder, hvor du kan koble helt fra og forsvinde ind i dit eget indre univers, så lav din egen hyggekrog, hvor du kan digital-detoxe. Måske har du et buskads, hvor der kan indpasses en lille siddekrog med en stol, eller også har du nogle træer hvor du kan smække en hængekøje op. Du kan også lave en bænk med to stolper og et bræt, under det store træ i haven. Alt er muligt. Vigtigst er, at du finder et sted, der føles rart og hyggeligt og hvor du kan opholde dig uforstyrret.

Læs også: Claus Dalbys mange haver

6. Sæt krukker ind i skyggen

Placér i ferieperioden krukker og potter i skyggen eller på et sted med mindre sol, dermed bliver vandforbruget mindre. Plant planter fra krukker, som du er særlig sart over for, ud i havejorden på et skyggefuldt sted, og gennemvæd jorden, så kan de fleste planter og blomster holde i op til 8 dage uden vanding. Alliér dig med en nabo, hvis du skal væk i længere tid.

7. Bind de klatrerne planter op

Hen over sommeren vokser alle havens klatrerne planter voldsomt. Her kan du med fordel løbende binde dem op og dermed føre væksten i de retninger du ønsker. Det gælder måske blåregnen, der skal kravle langs et udhæng ved terrassen eller klematissen, der skal kravle rundt på raftehegnet. De klatrerne roser vil også elske et lille opbindingseftersyn og du forhindrer derved, at stikkende grene hænger i vejen. Det er nemmere at binde dem op løbende hen over sommeren, end når sæsonen er slut. Så er de nye skud blevet mere træagtige og har allerede formet sig efter omgivelserne.

LÆS OGSÅ: Kan klatreplanter skade facaden?

8. Lad vennerne høste, når du er på ferie

Har du en køkkenhave, men rejser væk på ferie, så alliér dig med nogle venner eller familiemedlemmer, der mod at få smagsprøver, høster og ordner moderat i din køkkenhave. Få dem til at høste, lægge på køl og evt. spise de frugter og grøntsager, der bliver klar, mens du er væk.

Læs også: Skab stemning i haven med vandfontæner

9. Efterså grøntsager i køkkenhaven

Køkkenhaven står i fuldt flor og der høstes livligt. Det giver plads til nye køkkenurter. Drys evt. 1 cm kompost ud på havejorden og vend det rundt i det øverste 1 cm lag køkkenhavejord. Prikl evt, porrer ud eller så nye hold af spinat, salat og radiser. Bedst egnet er på kølige hverdage hvor frøene bedst spirer. Undgå at prikle og så grøntsager på kraftige varme sommerdag. I de små køkkenhaver er det endnu vigtigere, at vi udnytter pladsen optimalt hele sæsonen.

10. Slå plænen 2 gange efter ferien

Når du kommer hjem efter flere ugers ferie, er græsset blevet højt. Slå plænen første gang med en klippehøjde på ca. 5 cm. Slå dernæst græsplænen på tværs af første klipning til en klippehøjde på ca. 2-2,5 cm, da højt græs kan være vanskeligt at klippe pænt i én klipning. En rotorklipper er bedst til langt græs, men en almindelig græsslåmaskine kan også bruges.

LÆS OGSÅ: Gode råd, når du skal have hængekøje

Læs også: Jord er ikke bare jord