November er en rigtig god måned at plante i. Bolius fortæller dig her, hvad du kan plante, og hvad der ellers er en god idé at gøre i haven i november.

  1. Plant barrodede planter, løvfældende træer og buske. Barrodede planer er planter, hvor der ikke er jord omkring rødderne. Planter i potter og med jordklump kan i princippet plantes hele året. En bøgehæk af barrodede planter, som plantes nu, lykkes altid.

LÆS OGSÅ: Valg og plantning af hæk

  1. Opbind nyplantede træer og buske. Planter med løse og tynde grene, som let knækker i storm, skal bindes op. Husk at benytte gummibånd eller andet blødt materiale, der ikke gnaver i barken på dine planter.
  2. Studs lavendler let for visne blomster og beskær større rosenbuske med maks en femtedel. Klip evt. visne grene og blomster væk. Beskær resten til foråret efter nattefrost.

LÆS OGSÅ: Sådan beskærer du dine roser

  1. Opbevar plukkede æbler og pærer i kasser med god ventilation på et tørt og frostfrit sted. Fjern løbende dårlige frugter fra kasserne, da de ellers vil ‘smitte’ de andre frugter.

LÆS OGSÅ: Sådan gemmer du havens æbler og pærer

  1. Fjern svampesporer, insekter og insektæg på vindruer, fersken, nektariner og abrikoser i drivhuset. Fjern alt løs bark fra planterne og vask drivhuset ned efter sæsonen for at få eventuelle plantesygdomme renset ud. Det kan gøres med brun sæbe.
haven i november

Du kan rette rosenbuske lidt til i november.

Læs også: Slip for ukrudt i haven i hele sommersæsonen

Fjern visne planterester og blade fra vindruer, nekatarin og abrikos, og vask drivhuset ned inden vinteren for at fjerne smitte kilder til plantesygdomme og få bugt med de værste insekter. Vask ned i brun sæbe eller let opvaskemiddel.

  1. Dæk stauder, der ikke kan tåle frost, fx mammutblad, skærmlilje og staude lobelia, med mindst 20-30 cm blade, og læg et tyndt lag jord ovenpå.

LÆS OGSÅ: Undgå at frosten dræber dine planter

  1. Spred kompost ud nu. Det giver en bedre jordstruktur og forhindrer ukrudt i at spire.

LÆS OGSÅ: 5 gode råd til kompost om vinteren

  1. Læg forårsløg, hvis du ikke har gjort det endnu. Strø 20-30 gram NPK-gødning pr. kvadratmeter ud de steder, hvor der er løg. Det giver større blomster og planter.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd om blomsterløg i haven

  1. Grav porrer op og placér dem i en rende, der dækkes med blade. Så er de nemme at hive op, når jorden er frossen.
  2. Plant stedsegrønne planter i dine potter eller krukker tæt på huset og udvid havesæsonen med fx kugleklippet buksbom, kristtorn og skimmia. Det liver op med grønne planter i havens nærmiljø.