Med den dejlige sol og varme, ankommer også en af de største plager på terrassen, når vi omsider kan nyde en lun aften udendørs.

Her får du 10 planter der kan hjælpe med at holde myg væk fra dit yndlingssted i haven.

Citronella – Mange ved ikke at citronella er en olie, der udvindes af citrongræs. Den udsender en kraftig duft, der dels kan kamouflere andre dufte og dels holder myggene væk. Citronella er nem at dyrke, velegnet til krukker på terrassen og kan blive op til 1,5 meter høj.

Katteurt – En urt i mintfamilien med mange medicinske kvaliteter, bl.a. er dne god mod fordøjelsesbesvær. Har du kat, bliver den lykkelig, hvis du dyrker catnip i din have. Den elsker duften! Til gengæld holder den myggene væk. Catnip sås fra frø og dyrkes på en solrig plads, den er selvsående og kommer igen, hvis ikke vinteren er for hård.

Fløjlsblomst – Også kendt som tagetes, har smukke gule og orange farver og dyrkes nemt fra frø, som man i øvrigt nemt selv kan høste ved afblomstringen i efteråret. Tagetes indeholder et stof som myg ikke kan lide.

file0001964191826

Basilikum – Du får dobbelt bonus ved at dyrke basilikum i krukker på terrassen. Myggene hader duften og den smager fantastisk! Der findes et utal af sorter indenfor basilikum familien og de kan alle bruges. Gartnere anbefaler specielt 2 sorter mod myg; citronbasilikum og kanelbasilikum.

Citronmelisse – er en 20-90 cm høj medlem af mynte-familien. Det er en supernem plante at dyrke, kan vokse både i sol og skygge og tåler tørke. Pas på at den ikke breder sig til steder, hvor den er uønsket. Den er nemmere at kontrollere, hvis den dyrkes i krukker.

Læs også: En overset krydderurt – salvie

Lavendel – Dyrk lavendler ved husmuren under dit soveværelsesvindue. Du får glæde af den dejlige duft og myggene holder sig væk fra vinduet.

_MG_5624

Pebermynte – De fleste insekter hader duften og smagen af pebermynte, så hvis du dyrker dem omkring terrassen eller i krukker, vil de holde sig væk. Pebermynte har den ekstra fordel, at hvis du alligevel bliver stukket af en myg, kan du gnubbe stikket med bladene mod kløe. Pebermynte er i øvrigt skøn i en kande med isvand.

Polejmynte – Denne plante egner sig godt til bunddække. Den gamle lægeplante er giftig på grund af sit indhold af pulegon. Den (og dens æteriske olie) har været anvendt til fremstilling af svangerskabsafbrydende midler. På engelsk har den kælenavnet ”mosquito-plant”. Den har de behagelige egenskaber at den holder myggene væk og tiltrækker sommerfuglene.

Rosmarin – Lækker i fiske- og lammeretter, smuk at se på når den blomstrer og god til at holde myggene væk. Derudover får du flere sommerfugle når du har rosmarin på terrassen. Den dyrkes fint i krukker, men skal beskyttes om vinteren.

Hvidløg – Det er gennemprøvet og bevist at det ikke hjælper at spise hvidløg mod myg. Men dyrker du hvidløg, vil duften af stilkene alligevel hjælpe med at holde bæsterne væk.

file1811284893540

Storkenæb – Også kendt som geranium. Dyrk f.eks. geranium i ampler på terrassen – de vil hænge flot ud over kanterne og blomstre i lang tid over sommeren. De findes i flere flotte blå, rosa og hvide farver og er gode mod myg. Geranium er en staude, der kommer igen år efter år.

SONY DSC

Læs også: Grillet lammemørbrad – med sprøde krydderurter og hvidløg

Tekst  Gitte Højbjerg

Foto  Gitte Højbjerg