De tåler vind, sand og havgus lige så godt som de aggressive

Det kan være vanskeligt at få planter til at trives i forblæste og sandede sommerhusområder. Men den almindelige hybenrose, Rosa Rugosa, lykkes som regel, og det er efterhånden blevet et problem. For den sætter i tusindvis af rodskud og udkonkurrerer derved nemt den oprindelige flora.

Derfor regnes den vilde hybenrose for en aggressiv og invasiv art ligesom bjørneklo. Ingen af de to er velsete at plante.

Men der findes heldigvis andre og mere fredelige hybenroser, man kan bruge ved sit sommerhus. De fredelige hybenroser er udvalgte sorter, hvor de bedste egenskaber fra den almindelige vilde hybenrose er bevaret, mens unoderne i form af rodskud er fjernet.

Hemmeligheden er, at hybenrosesorterne er podet på en grundstamme, så de ikke vokser på deres egen rod. Og det betyder langt færre rodskud. Evnen til at tåle vind og havgus er derimod intakt. Det samme er hårdførheden, der betyder, at selv i strenge vintre er disse hybenrosesorter sunde og friske.

Læs også: Disse planter er godt selskab i dit rosenbed

Fine hybenroser uden rodskud

Her får du fire eksempler på smukke og fredelige hybenroser, du med god samvittighed kan plante både ved sommerhuset og i din have. Alle er meget hårdføre, blomsterne dufter og bliver til hyben i sensommeren. Klipper du de visne blomster af, fortsætter blomstringen til langt ind i efteråret. Alle er skyggetålende, men blomstrer mest på en solrig plads.

Ritausma

1. Ritausma Sart lyserøde, halvfyldte blomster med let duft. Opret vækst, bliver op til 2 meter høj.

 

Thereese Bugnet

2. Therese Bugnet Vidunderligt lyserød, fyldt hybenrose, der bliver 1,5-2 meter høj. Blomstrer nærmest uafbrudt fra midtsommer til hen på efteråret. Om vinteren lyser de vinrøde grene op.

 

Louise Bugnet

3. Louise Bugnet Hvide, fyldte roser med en pink kant på de nye kronblade. Stærkt, sundt løv. Bliver 1-1,50 meter høj.

 

Hansaland rose

4. Hansaland Røde, halvfyldte blomster. Dejlig kompakt og bred busk. Den bliver ca. 1,50 m høj og bred.

Plant hybenrosen i efteråret

Inden sommerhuset lukkes ned, er det en god ide at plante. Det, der plantes her i efteråret, har langt nemmere ved at få fat til foråret. Når planterne til foråret skal bruge mere vand, har de allerede et veludviklet rodnet, fordi de blev plantet, mens jorden var lun i efteråret.

Tekst  laila Sølager, Planteskoleringen

Foto  Laila Sølager, Planteskoleringen